e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V sobotu otevírá historická štola u Božího Daru

publikováno: 24.4.2019, kategorie: Turistika, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

V sobotu 27. dubna začínají pravidelné prohlídky unikátní historické štoly Johannes na Zlatém Kopci u Božího Daru v Krušných horách. Po zimní přestávce tak bude zpřístupněna část jednoho z nejpozoruhodnějších rudních revírů v České republice, skarnového revíru Zlatý Kopec – Kaff. Dvě prohlídkové trasy vás provedou pěti staletími těžby rud.

Od soboty začnou pravidelné prohlídky štoly, které se budou konat každý den až do 15. srpna 2019. Návštěvníci se můžou do podzemí vydat na základní nebo na velkou naučnou trasu. Prohlídka základní trasy se koná každý den od 9,30 a 12,00 hodin, v úterý, středu, pátek a neděli také od 14,30 hodin. U velké naučné prohlídkové trasy je začátek ve 14,30 vždy ve dnech  pondělí - čtvrtek  - sobota. Vstupné pro dospělé stojí 350 Kč, u velkého okruhu 490 Kč, děti do 15 let a senioři 250 Kč, respektive 350 Kč. Vstupenky se dají rezervovat on-line na www.stolajohannes.cz nebo jsou ke koupi v infocentru Boží Dar. Teplota v dole je kolem 7 stupňů, nezapomeňte proto na teplé oblečení a ideálně i gumáky. Trasy jsou vhodné pro děti od 10 let.

Vlastní štola Johannes se nachází necelých 8 km od známého rekreačního horského střediska, města Boží Dar. Již od dvacátých let 16. století se zde dobývaly rudy cínu, železa, mědi a později i zinku. Toto území bylo prohlášeno, v rámci krajinné památkové zóny, za chráněnou kulturní památku ČR a tvoří významnou součást společné česko-německé nominace „Hornické kulturní krajiny Erzgebirge/Krušnohoří“ k zápisu na Seznam světového dědictví UNESCO. Největším dolem revíru Zlatý Kopec — Kaff byl důl Johannes, který byl v provozu bez výraznějších přestávek od 16. století do 70. let 19. století s tím, že ještě ve 20. letech a znovu v 50. — 60. letech 20. století zde byl prováděn hornický průzkum. Jde o mimořádně zachovalý komplex historických důlních děl, ve kterém horníci vyrazili podzemní komory obrovských rozměrů, jaké lze i jinde ve světě vidět jen zřídka.

Foto: Infocentrum Boží Dar.