e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na tento víkend – 26. až 28. dubna

publikováno: 24.4.2013, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Poslední dubnový víkend nabídne celou řadu zajímavých tipů na výlety. Do historie se můžete vrátit na slavnostech v Oseku nebo Chomutově, něco pro přírodu můžete udělat v Jirkově, děti potěší řipská pouť nebo slavnosti vlny v Bad Schandau. Pro technické typy máme výlet k dálnici.

Akce Z na Den Země
Město Jirkov se připojuje ke Dni Země. V neděli 28. dubna v 10,00 začne v zahradě Kludského vily osazování uměle vytvořeného pahorku okrasnými a jinými keři. Pahorek vznikl jako součást netradičního přírodního hřiště během loňského letního mezinárodního workcampu. Pomoc dobrovolníků je vítána. Pro malé návštěvníky je ve 14,00 připraveno divadelní představení O hloupém Honzovi. Během nedělního dopoledne od 8,00 do 12,00 hodin proběhne v zahradě i první letošní bleší trh. Prodávat je možné za poplatek 50 Kč cokoliv z druhé ruky.

Výlet na dálnici
Rozestavěnou dálnici D8 přes České Středohoří si můžete zcela mimořádně prohlédnout v sobotu 27. dubna. Využít k cestě můžete vlaky od Prahy nebo Ústí nad Labem či Švestkovou dráhu z Mostu a Lovosic, přímo k dálnici vás dopraví připravené autobusy. Podrobnosti ve středečním článku.

Výlet na zříceninu
Dětská organizace Zálesák Most pořádá v sobotu 27. dubna pro děti i rodiče výlet na zříceninu hradu Blansko. Sraz je v 9,45 hodin na vlakovém nádraží v Mostě, návrat před pátou hodinou. Poznávací znamení vedoucího je modrá čepice D.O. Zálesák Most. Děti do sedmi let mohou je pouze v doprovodu rodičů, cena 80 Kč, s sebou svačinu, pití, vhodné oblečení a kartičku pojišťovny.

Živí čerti
Muzeum čertů v Úštěku na Litoměřicku již pošesté otevírá brány pekel. V sobotu 27. a v neděli 28. dubna od 10,00 do 16,00 hodin vás tam přivítají svým rejem čertice. Těšit se můžete také na audienci u Jeho Excelence Lucifera v Pekelných sklepích.

Oslavy výročí města
Město Osek si připomene 100 let povýšení na město. Hlavní oslavy se odehrají 27. dubna na nádvoří kláštera. Program začíná v 9,00 hodin mší. Od 10,00 pak bude probíhat jarmark s dobovou hudbou stánky, hasiči, velocipedy a množstvím občerstvení. Na nádvoří také můžete po celý den vidět hru  "poznejte město Osek". Ve 12,30 hodin proběhne setkání s rodáky - beseda na sále domu kultury Stropník "Jak se žilo a žije v Oseku". Ve 14,00 hodin vyjde od informačního centra u kláštera průvod s několika zastaveními a velkým focením všech občanů města Osek ve tvaru 100. Ve čtyři hodiny dokonce dorazí do města císaře František Josef I. a dojde na yhlášení výsledků soutěže "Osek očima dětí" a křest CD J. Zástěry. O půl hodiny později je naplánováno slavnostní vystoupení - Óda na radost od L. van Beethovena a vystoupení škol, v 18,00 hodin zahraje Krušnohorská muzika na nádvoří kláštera a ve 20,00 hodin uslyšíte koncert - průřez "100 let hudby" na nádvoří kláštera. Vše zakončí v deset večer slavnostní ohňostroj.

Řipská pouť
Jedna z největší poutí v kraji se koná tento víkend pod horou Říp na Roudnicku. Středisko oslav bude po celý víkend v obci Rovné pod Řípem. Organizátoři slibují velké slosování vstupenek o automobil. Atrakce se otevřou již v pátek 26. dubna v poledne. V sobotu od 14,00 hodin je připraven kulturní program s řadou vystoupení, večer například Terezy Kerndlové nebo Kamila Střihavky a Leaders. V něděli je pak odpolední program určen především dětem – pásmo písniček a soutěží a vystoupení Heidi Janků.

Veletrh Sport
Na výstavišti v Litoměřicích bude o víkendu probíhat prodejní výstava Sport. Nabídne vybavení na léto do přírody, na kolo, pod stan, k vodě. V pátek bude otevřeno od 13,00 do 17,00 hodin, v sobotu a neděli pak již od 10,00 hodin. Součástí výstavy je bohatý doprovodný program, v němž se představí zajímavé sportovní osobnosti, v sobotu exhibiční závod v rychlostním trialu či ukázky vrtulníků, v neděli vás pak čeká letecký den s halovými letady a ukázkové jízdy modelů aut..

Chomutovské slavnosti
Město Chomutov bude po celý víkend slavit. V sobotu si připomene 100 let od zemské výstavy a v neděli pak rok 1813, kdy se odehrálo setkání tří panovníků napoleonských válek. Sobotní program probíhá v městském parku od 10,00 do 18,00 hodin a těšit se můžete na historická řemesla, C. K. polní zabijačku, pohádku, ostrostřeleckou soutěž a večer od 20,00 hodin Večerní ballabilé – kabaret s komedianty, kejlíři a ukázkami dobové módy. Také v neděli bude program v parku po celý den a uvidíte vojenské ležení a řadu vystoupení kejklířů a komediantů a odpoledne i příjezd vyslanců tří panovníků. Součástí oslav je také sraz historických vozidel, který se koná v sobotu 27. dubna. Podrobnosti o slavnostech v zítřejším článku.

Bonsaje na zámku
Ve dnech 26. až 28. dubna na Státním zámku Libochovice uskuteční Jarní výstava kvetoucích bonsají. Celou akci pořádá Bonsai klub Libochovice, jehož cílem je seznámit co nejširší veřejnost s prastarým uměním a kulturou východní Asie. Nedílnou součástí výstavy je poradenská služba a prodej květin. Otevřeno bude od 10,00 do 16,00 hodin.

Zámek v květech
Další květinové slavnosti se chystají na hýmku Velké Březno na Ústecku. Pod názvem Hraběcí Jarosnění si můžete prohlédnout zámecké komnaty provoněné jarní květinovou výzdobou. Prohlídky se konají v sobotu i neděli od 10,00 do 16,00 hodin každou celou hodinu.

Zahájení sezóny v Poohří
Destinační agentura Dolní Poohří pořádá zahájení letošní turistické sezóny pro cyklisty a turisty. Program bude probíhat v sobotu 27. dubna od 10,30 hodin v Klášterci nad Ohří v parku lázní Evženie. Dojde na přivítání vodnických poslů, občerstvení v podobě cyklopiva Dolního Poohří a následný start jízdy z Klášterce do Kadaně po cyklostezce Ohře č. 6 (cca 10 km). Cíl je pak po poledni na nábřeží Maxipsa Fíka v Kadani, případně v Chrámu chmele a piva v Žatci a hotelu Caramell v Lounech.

Slavnosti vlny
V neděli 28. dubna zve Centrum národního parku v Bad Schandau na Slavnost vlny (Wollfest). Největšími lákadly je stříhání ovcí či možnost vyzkoušet si vlastnoručně vyrobit něco z filcu. Akce je zaměřena především na rodiny s dětmi. Od deseti ráno do pěti odpoledne bude v prostorách Centra národního parku Saské Švýcarsko na Dresdner Strasse probíhat program pro děti, trhy s produkty z ovčí vlny, výstava vzácných druhů ovcí, živá hudba a nakonec i módní přehlídka. Součástí programu pro děti bude kreativní pletení z vlny jen za pomoci vlastních prstů, ovčí kino a hry s filcovými kuličkami. Lázeňské městečko Bad Schandau leží jen kousek od česko-německé hranice za Hřenskem v Saském Švýcarsku. Výlet můžete spojit s prohlídkou unikátního funkčního mlýna a pekárny ve Schmilce.