e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Březno se promění v dračí království

publikováno: 24.4.2012, kategorie: Pro děti, autor: Luděk Svoboda

Sdílet: facebook twitter google+

V sobotu 28. dubna se po zimním spánku probudí Březenský drak.  V obci Březno u Chomutova čeká děti absolvování pohádkové hornické cesty, po které je provedou permoníci.  V plánu je také vypouštění poselství čápům a koncert zpěvačky Petry Černocké. První děti se na pohádkovou cestu vydají ve 13 hodin. Malí dobrodruzi si vyzkouší například kutání uhlí, zváží dračí vejce, poznají ohnivé království a osvobodí dračí princeznu.

Ti, kdo projdou všech 7 stanovišť, dostanou nejrůznější dárky včetně buřtů, které si vzápětí budou moci opéct na pravém dračím ohni. Asistovat jim při tom bude ohnivec, tedy lesní skřítek s hořícími vlasy pocházející z Krušných hor.  Součástí programu budou i další doprovodné akce jako soutěže o ceny a malování na obličej. Hasiči předvedou záchranné práce. Možnost občerstvení bude připravena i pro dospěláky.

V průběhu odpoledne se prostor v blízkosti Březenského draka promění v obří dračí království s velkým skákacím hradem a v 15,30 hod. zazpívá zpěvačka známá jako čarodějka Saxana  - Petra Černocká. Dojde i na symbolické poselství čápům, k nebesům se vznese ohromná kytice z balonků, která bude mít za úkol připomenout čápům, že na vrcholu Březenského draka je umístěno čapí hnízdo. V závěru akce si každé z dětí odnese na památku dráčka. Vstup je zdarma.

Březenský drak je jedinečnou a vyhledávanou atrakcí, kterou jezdí navštěvovat lidé ze všech koutů České republiky. Ti, kteří zavítají do Března u Chomutova, mají unikátní možnost zblízka si prohlédnout velkorýpadlo KU 800, které pracovalo na Dolech Nástup Tušimice. Poznají i hornickou pohádku O březenském drakovi Severusovi, podle které dostal stroj přezdívku. Připraveny jsou pohádkové kulisy a příběhy ze „života“ tohoto stroje.

První letošní šance navštívit Březenského draka bude v sobotu 28. dubna. Další prohlídky s průvodce budou v neděli 29. dubna  a pak každou další sobotu. Výpravy vychází z vrátnice Severočeských dolů v Březně u Chomutova v 10, 13 a 14 hodin.