e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Nová expozice v litvínovském zámku mapuje zaniklé kostely

publikováno: 24.3.2016, kategorie: Výstavy, autor: Ivana Bonaventurová

Sdílet: facebook twitter google+

V zámku Valdštejnů je otevřena nová expozice, kterou pro Litvínov připravila Ing. Eva Hladká z Oblastního muzea v Mostě. Výstava s názvem „58 zlikvidovaných kostelů a kaplí v okrese Most“ představuje zlikvidované církevní památky, které zmizely v důsledku důlní a průmyslové činnosti, která do dnešních dnů pohltila cca dvě třetiny původní krajiny.

Zmizela malebná podkrušnohorská krajina, 30 obcí, bývalé královské město Most, zaniklo mnoho světských památek (zámečků, tvrzí, cenných měšťanských domů). Bylo zbořeno 25 kostelů, 4 kláštery, 33 kaplí a velké množství drobných církevních památek (výklenkových kapliček, božích muk, křížků a soch). Co bylo zlikvidováno beze zbytku a co bylo částečně nebo úplně zachráněno, jak místa vypadají dnes, uvidíte na fotografiích, mapách, grafech, dočtete se v popiscích. Výstava je ke zhlédnutí do září letošního roku. 

„Lidé se ve zdejší krajině usídlili již v období paleolitu. Měli zde výborné podmínky pro život. Ve 2. polovině 19. století se však ráz krajiny začal měnit v důsledku industrializace a těžby uhlí. V první polovině 20. století zintenzivněním důlní činnosti došlo k dramatické přeměně krajiny ze zemědělské na průmyslovou. Právě to se stalo osudným mnoha obcím i městu Mostu,“ uvedla svou poutavou a velmi přehlednou výstavu Eva Hladká. 

Podrobnosti o otevírací době zámku a dalších expozicích najdete zde.

Foto: kostel Nanebevzetí Panny Marie, Židovice u Bečova, Oblastní muzeum v Mostě.