e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Na radnici bude k vidění první listina o Chomutovu

publikováno: 24.3.2016, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Víte, čím je pro Chomutov významné datum 29. března? Z toho dne pochází historicky nejstarší písemná zmínka o tomto městě. Listina pochází z roku 1252 a na jediný den, tedy v úterý 29. března 2016, si její kopii budete moci prohlédnout v prostorách chomutovské radnice.

Jednodenní výstava nazvaná Na počátku bylo slovo představí kopii dokumentu, kterým Bedřich z Chomutova daroval město Řádu německých rytířů. Jde o historicky první písemný záznam o existenci města. Řád poté město vlastnil následující dvě století a zasloužil se mimo jiné o položení základů současné historické radnice, která tehdy sloužil jako hrad a kostel svaté Kateřiny jako klášterní kostel.

"...Nechť současní a budoucí vědí, že jsme v pomyšlení na věčnou spásu naše městečko Chomutov s jeho příslušenstvím svobodně darovali domu a bratřím špitálu Panny Marie Německé Jeruzalemské..." píše se v textu, který bude v Chomutově k vidění jediný den. Respektive půjde o jeho kopii, originál je uložen v Berlíně. Otevřeno bude od 10,00 do 17,00 hodin.