e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Svátek dobré nálady v Kryrech - čarodějnice i první máj

publikováno: 24.3.2014, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Karel Fiala

Sdílet: facebook twitter google+

Recesistická oslava Čarodějnic a Svátku práce v Kryrech na Podbořansku opět po roce klepe na dveře. Ve středu 30. dubna čeká děti i dospělé průvod čarodějnic, na Rockových čarodějnicích vystoupí třeba Hlahol, Modesty & Pride a revival Judas Priest. Druhý den se těšte na prvomájový průvod, řadu alegorických vozidel, koncert Viktora Sodomy, pouťové atrakce a jarmareční prodej.

Ve středu 30. dubna v duchu pohanského svátku Beltine a tradice pálení čarodějnic spolu se stavěním májky se rozeběhne kulturní program na hlavním pódiu přímo na náměstí Čsl. Armády. V téže době „proletí“ městem průvod malých i větších čarodějnic a čarodějů, aby na závěr svého sletu zapálili hranici s čarodějnicí. Samotné „Rockové čarodějnice“ odstartuje domácí bigbítová formace „brejlounů“ The Dioptrie. Ty následně vystřídá skutečná teplická hard rocková lahůdka Hlahol. Na ně naváže energický Schlak taktéž z Teplic. Ani letos nemůže chybět stálý host. Tím je mladá metalová krev Modesty & Pride z nedalekých Podbořan, která absolvovala turné spolu s rockovou legendou Arakain. Pekelně ohnivý večírek pak uzavře nejuznávanější světový coverband Judas Priest.

Do svátečního dne 1. máje, nebo-li „Pivního máje“, všechny místní obyvatele a návštěvníky města probudí svižná hudba Íši Baráka J.I.H.2001. Před pódiem se pak vystřídá celá řada místních tanečních a pěveckých spolků a skupin, aby všem ukázali, že Kryry mají talent! Poté již přijde na řadu řízná dechovka. K poslechu i tanci zahraje Žatečanka. Recesistický prvomájový průvod všeho pracujícího lidu projde městem v pravé poledne. V jeho čele bude tempo diktovat třicetičlenná pochodová hudba dechového orchestru z Litvínova. Na pestrobarevný průvod naváže průjezd alegorických vozů, motocyklů, bicyklů, šlapohybů a všelikeré jiné techniky. Bezprostředně po průvodu proběhne výřad vozidel u kostela na prostranství před Pečovatelským domem. Návštěvníci si budou moci v klidu a pohodě prohlédnout vozidla z bezprostřední blízkosti třeba cestou na Schillerovu rozhlednu. Odpolední oslavy se ponesou v duchu hudebního návratu pěvecké legendy Viktora Sodomy. Doprovod mu obstará rakovnický QR Band. Májové oslavy pak vyvrcholí vystoupením coverbandu skupiny Roxette. Jedná se o údajně nejvěrnější evropský revival slavného švédského hudebního dua.

Oslavy samozřejmě oživí doplňkový program v podobě pouťových atrakcí, velkého jarmarečního prodeje a dětského koutku s velkým nafukovacím hradem i skluzavkou. A možná i letos přijde zahrát, v našich končinách již pomalu zdomácnělý a stále populárnější, vietnamský kuchař Le Quang Dao alias „Zpívající nudle“. Celý programový blok je přístupný po oba dva dny oslav zdarma.

Zároveň pořadatelé tímto vyzývají všechny spoluobčany, přátele, kamarády ale též návštěvníky ze širokého dalekého okolí ke spoluúčasti na letošních oslavách. Zahoďte za hlavu všechny všednodenní starosti a zapojte se spolu s námi do recesistického prvomájového průvodu!

Kompletní program Svátku dobré nálady jakož i další podrobné informace naleznou již dnes všichni zájemci na webu: www.sdruzeni-restart.net.