e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zrekonstruovaný kulturní dům v Jirkově se otevře na podzim

publikováno: 24.3.2010, kategorie: Zajímavosti, autor: Luboš Mizun

Sdílet: facebook twitter google+

Práce na rekonstrukci nového kulturního domu v Jirkově byly zahájeny. Dva spojené objekty - bývalý hotel Praha a klub Beltine, dostanou novou tvář a Jirkov získá kulturní stánek reprezentativní úrovně, který dosud scházel.

Za obě budovy město zaplatilo dvacet čtyři miliony korun, dalších patnáct je v rozpočtu vyhrazeno na rekonstrukci. Koupi domů z rozpočtu města schválilo zastupitelstvo už loni, ovšem s tím, že náklady na jeho rekonstrukci byly původně podstatně nižší. „Mezi několika koncepcemi zvítězila nakonec ta nejvelkorysejší,“ vysvětlil starosta změnu. „Je fakt, že bude nákladná, ale zase to je investice na desetiletí dopředu. A především, podařilo se nám zapojit řadu sponzorů a získat různé dotace, takže nárůst oproti předpokladům nebude tak výrazný.“

Co město získá? Jak vyplývá z architektonické studie, vznikne víceúčelový reprezentativní prostor pro kulturní a společenské akce různého zaměření – plesy, divadelní představení, koncerty a podobně. Stylově čistému interiéru bude vrácena jeho původní úroveň. Litinové sloupy, tvořící výrazný estetický prvek sálu, doplní nové prvky, především zábradlí a svítidla. V sále budou zavěšeny dva masivní lustry místo dosavadního jednoho. Přibude osobní výtah, objekt bude tepelně i zvukově izolován. Počítá se také s novým ozvučovacím systémem a novou jevištní technikou (opona, tahy pro kulisy, osvětlení). Samozřejmostí je bezbariérový přístup.

Náplň kulturního domu bude zajišťovat KVIZ, kde už nyní připravují í programy na podzimní zahájení provozu.