e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Nová kniha mapuje historii mstišovského skla

publikováno: 24.2.2020, kategorie: Zajímavosti, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Ve čtvrtek 27. února bude v teplickém muzeu pokřtěna nová publikace Jitky Bažantové, kurátorky sbírek užitého umění Regionálního muzea v Teplicích, o historii a produkci sklárny ve Mstišově na Teplicku. Mezi sběrateli jsou výrobky již neexistující sklárny stále velmi populární a při pohledu do knihy možná zjistíte, že ho máte doma i vy.

"Sklárna se proslavila v 60. letech 20. století výrobky z hutního skla, které byly prezentovány na mnoha tuzemských i světových výstavách," říká Vlasta Tichá z teplického muzea. Šlo především o vázy, mísy či svícny s typickým tvarem a mnoha barvami. Ve sklárně navrhovali a vzorovali renomovaní sklářští výtvarníci jako E. Beránek, M. Filip nebo J. Forejtová. Stěžejní roli však sehrály výrobky kmenových návrhářů Františka Zemka, Hany Machovské, Karla Zemka a Vladimíra Míky. Produkce sklárny končí právě v době jejího nejslavnějšího období. Roku 1964 sklárna zanikla v důsledku důlní těžby hnědého uhlí. Výroba se sice přesunula do sklárny Moser v Karlových Varech, ale postupně se tento typ skla přestal vyrábět. 

"Kniha je určena pro odbornou i laickou veřejnost. Obsahuje množství fotografií výrobků, medailony návrhářů, soupis výrobní produkce i historii sklárny," dodává Tichá. Cena publikace je 100 Kč, vstup na křest zdarma. Knihu Sklo ze Mstišova 1956-1964 lze zakoupit ve foyer teplického zámku nebo objednat na adrese klasterkova@muzeum-teplice.cz.