e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Rok Karla IV. v Dolním Poohří

publikováno: 24.2.2016, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Libuše Novotná Pokorná

Sdílet: facebook twitter google+

Také sídla v Dolním Poohří si v letošním roce budou připomínat 700. výročí narození krále a císaře Karla IV. S jeho jménem je spojena historie řady hradů i měst, stejně jako Královská cesta, vedoucí přes Ohři z Chebu do Prahy. Největší oslavy chystají během roku v Lounech a Kadani, v Žatci vše završí podzimní oslava u řeky.

Už v lednu začala v Lounech celoroční série akcí Lucemburské Louny. Mají připomenout nejen Karla IV., který ve skutečnosti nikdy v Lounech nebyl, ale i další panovníky Lucemburského rodu, kteří přinesli městu prosperitu.  Až do října se v Lounech konají přednášky, výstavy a koncerty. 13. května dorazí do Oblastního muzea v Lounech část karlštejnského pokladu a květnová muzejní noc bude věnována Karlu IV. V informačním centru lze zakoupit speciální výroční turistickou vizitku „Lucemburské Louny 2016“ a obtisknout výroční razítko. Na oslavách se vedle muzea podílí také město Louny, Městská knihovna Louny, ZUŠ a další organizace. Podrobný program zde.

Na rozdíl od Loun se návštěvou Karla IV. může pochlubit město Kadaň, které povýšil na město královské. Při své první návštěvě z roku 1367 povolil konání výročního trhu, což si Kadaňští dodnes připomínají Císařským dnem, a při druhé pak povolil zakládání vinic. I tato historie je ve Františkánském klášteře v Kadani stále živá. Celoměstská oslava, kdy císař přijíždí do města na trh, se koná pravidelně poslední srpnový víkend.

Další příležitostí „setkat se“ s Karlem IV. nabízí i připravovaná podzimní akce v Žatci, kterou vyvrcholí 15. října celoroční oslavy výročí v Dolním Poohří.

Se jménem Karla IV. je spojena i významná zemská obchodní cesta, která vedla Poohřím z Prahy přes Cheb do Porýní, zvaná Královská cesta nebo-li Via regia. Právě na základě králova dekretu byl vybudován v Radošově u Kyselky most přes řeku Ohři, který je dnes významnou kulturní památkou.

Zajímavou spojitost s Karlem IV. nabízí i Klášterecko, odkud pochází polodrahokamy, použité při výzdobě kaple svatého Kříže na Karlštejně a svatovítské katedrály v Praze. V lokalitě Ciboušov, která je dnes vyhlášena národní přírodní památkou, byly ve 14. století dobývány jaspisy a ametysty. Později bylo naleziště zapomenuto, až v 80. letech minulého století byl odhalen původ nádherné výzdoby těchto kaplí, zbudovaných Karlem IV. Expozici kamenů si můžete prohlédnout na zámku v Klášterci nad Ohří.

Foto: Karel IV. na votivním obrazu Jana Očka z Vlašimi.