e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Na lounském výstavišti se otevře pavilon, program zajistí knihovna

publikováno: 24.1.2018, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Lounské výstaviště park se v létě stane dalším místem kulturního a společenského života města. Pavilon A, který právě prochází celkovou rekonstrukcí, a zatím nezrekonstruovaný amfiteátr bude od června provozovat knihovna. Plánuje kavárnu, výstavy, festivaly, koncerty, promítání i gurmánské akce. Ještě letos připomene velkou výstavou 100 let Československa.

"Nově zrekonstruovaný pavilon A může být místem, kde proběhnou akce připomínající 100. výročí založení Československé republiky. Zpřístupněné prostory posílí turistický ruch ve městě a zlepší podmínky trávení volného času obyvatelstva," prozradila ředitelka knihovny Dagmar Kučerová. Podle ředitelky má knihovna s kulturními a volnočasovými aktivitami bohaté zkušenosti, a tak zvládne i další provoz.

Provoz pavilonu bude pouze sezónní, knihovna v něm plánuje kavárnu, čítárnu novin a časopisů, prostor pro neformální spolková setkání, prostor pro interiérové sporty jako jsou šachy či deskové hry apod. Měly by se tam konat letní taneční akce a soutěže i svatební obřady. "Pavilonek bude místem společenských setkání, chystá se prvorepubliková módní přehlídka, taneční večery, ale také gastro-víkendy a také sportovní akce – taneční show, fitness show, šachový turnaj, badmintonový turnaj. V amfiteátru proběhnou hudební akce, koncerty, divadelní představení, filmové projekce a další akce," vyjmenovává Dagmar Kučerová. Kavárna bude otevřena denně od června do října, zřejmě od 11,00 do 22,00 hodin. Provoz by měli zajišťovat brigádníci, které začne brzo knihovna shánět.

Nosným programem by měly být tématické výstavy. "Výstavami se navrátí pavilon ke svému původnímu účelu. V pavilonu A budou trvale umístěny velkoformátové fotografie z Krajinské výstavy z roku 1931, které připomínají tehdejší slávu a vážnost místa," informovala ředitelka. "Během první sezóny knihovna plánuje výstavu k 100. výročí založení republiky – expozici korespondující s Všeobecnou krajinskou výstavou v roce 1931. Dále výstavu Na Vostok – dokumentární cestovatelské fotografie s tématem volyňských Čechů, autorů Jana Dobrovského, Filipa Singera a Martina Wágnera, a scénografickou výstavu obsahující divadelní kostýmy, loutky, panenky autorky Milena Jelínkové z Divadla Nána."

Na výstavišti by měly proběhnout festivaly s celorepublikovou a mezinárodní působností – taneční soutěž párů O chmelový věnec, České středohoří – mezinárodní festival pěveckých sborů, Divadelní festival amatérského divadla u příležitosti 10. výročí založení divadelního souboru Třetí věk Louny. Sezónu zřejmě zahájí akce nazvaná Luděk 2018 - knižní festival Lounská dětská kniha se zaměřením na dětskou literaturu.