e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Historickým městem Ústeckého kraje je opět Žatec

publikováno: 24.1.2018, kategorie: Památky, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Podruhé za sebou si město Žatec vybojovalo titul Historické město rok v Ústeckém kraji. Komise ohodnotila především soustavnou péči o památkový fond a udržování chmelařských tradic. Na druhém místě je Kadaň, na třetím Terezín.

"Komise v případě vítězného města Žatec již podruhé za sebou vysoce hodnotila dlouhodobou a soustavnou péči nejen o památkový fond, kterou vyvíjí město v souvislosti se zápisem Žatce – města chmele do seznamu UNESCO. Chmelařské stavby nejsou nikde jinde na světě dochovány v takovém množství a koncentraci a město každoročně vynakládá nemalé částky na pořádání různých kulturních akcí, spojených s udržováním kulturního dědictví a zejména regionálních chmelařských tradic," informoval Národní památkový ústav v Ústí nad Labem. Komise všechna města navštívila a vyslechla i obhajobu přihlášených.

Vítězný Žatec získal 270 bodů, druhá Kadaň jen o pět méně. "Celkové hodnocení s malým bodovým rozdílem zejména mezi prvním a druhým místem, a rovněž mezi třetím a čtvrtým místem (Benešov nad Ploučnicí), svědčí o svědomité péči všech zúčastněných měst o jejich památkové zóny a rezervace. O vítězství v daném roce mnohdy rozhoduje dokončení velkých projektů, které vyřeší dlouholetou slabinu měst, ať již se jedná o úspěšnou obnovu opuštěných areálů v havarijním stavu nebo řešení stravovacích, ubytovacích či jiných kapacit, tolik důležitých pro turistickou atraktivitu daného města. Komise s povděkem sleduje pozitivní posun u všech zúčastněných, a postupné zhodnocování jejich potenciálu na vítězství," dodal Daniel Vágner z NPÚ.

Vítěz krajského kola obdrží z programu regenerace 100 000 Kč a postupuje do celostátního kola, kde může získat až milion korun. Slavnostní vyhlášení cen proběhne v dubnu 2018, tradičně u příležitosti Mezinárodního dne památek a historických sídel. V létě se pak bude rozhodovat o tom, zda se Žatec dostane na seznam světového dědictví UNESCO.