e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Vyšívané ubrusy i pohádky nabízí kadaňská galerie

publikováno: 24.1.2017, kategorie: Výstavy, autor: Pavlína Jakoubková

Sdílet: facebook twitter google+

Výstava dvou brněnských výtvarnic, která vás vtáhne do světa vyšívání a šití, se otevřela v Galerii Josefa Lieslera v Kadani v budově radnice. Můžete si prolistovat vyšívané pohádkové knihy a pokochat se plastickými obrazy z bavlnek vytvořených z ubrusů autorčiny babičky. Výstava potrvá do neděle 5. března.

Vendula Chalánková a Daniela Mikulášková přijeli do Kadaně až z Brna, vyznají se v šití a vyšívání a první výstava v tomhle roce tak díky nim bude opravdu unikátní.  Vendula Chalánková vytváří výšivky k tradičním pohádkám jako je O Červené Karkulce, Perníková chaloupka, O veliké řepě, O Smolíčkovi, Hrnečku vař nebo O Koblížkovi. Známe je všichni, ale zde je uvidíte v novém kabátu – vyšít jednu pohádkovou situaci Vendule často zabere i týden práce. Stejně jako výsledek její práce i celý postup je opravdu jedinečný – papír nebo látky, které používá, totiž často existují pouze v jediném kuse. Její pohádkové postavy jsou zároveň jednoduché i líbezné, což baví nejenom děti, ale i dospělé. Na výstavě uvidíte nejen originály výšivek, ale i výsledné publikované knihy, které si budete mít možnost prolistovat a pokud se vám zalíbí natolik, že byste je chtěli mít na nočním stolku, tak i zakoupit. Druhá vystavující umělkyně, Daniela Mikulášková, je žena se silným vztahem k rodině. V této souvislosti také vznikla série obrazů „Ubrusy“. Podkladem pro její obrazy se totiž staly skutečně ubrusy po její babičce, na které autorka přidává nové vrstvy příběhů a vrství tak na příběhy předešlé příběhy úplně nové. Vše vzniká doma, často u TV, často při vaření, často při čekání na někoho, někdy si je bere i s sebou na výlety. A tak se Ubrusy stávají takovým deníkem na cestách, který je ojedinělý nejen svým původem a použitou technikou, ale také místem, na kterém vzniká. 

V případě zájmu se můžete setkat s autorkou Vendulou Chalánkovou, a to v pátek 20. ledna ráno. Na výstavu se můžete přijít podívat kdykoliv od úterý do neděle od 13,00 do 17,00 hodin až do 5. března.