e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zájmové vzdělávání v Bílině

publikováno: 24.1.2012, kategorie: Zajímavosti, autor: Michal Mlej

Sdílet: facebook twitter google+

Kulturní centrum Kaskáda připravuje na následující kalendářní rok sérii vzdělávacích kurzů, které se v letním semestru budou konat od února do května ve velké zasedací místnosti Městského úřadu v Bílině, pokračovat pak budou od září do prosince v zimním semestru. Kurzy jsou připraveny celkem tři. Prvním z nich bude kurz německého jazyka pro začátečníky, druhým Kurz (severo) českých dějin a třetím pak Úvod do Bible a základní znalosti Starého zákona.

Kurzy jsou určeny pro všechny věkové kategorie občanů. Mohou se jich tedy zúčastnit jak senioři, pro které se v jiných městech organizují přednášky v rámci univerzit třetího věku, studenti středních škol, kterým by doplnění vzdělání pomohlo ať už u maturity či při přijímacích zkouškách na vysokou školu humanitního zaměření, ale také široká veřejnost v rámci zaplnění svého volného času. 

Kurzy německého jazyka pro začátečníky povede lektorka Mgr. Magdalena Závodská, od února do května jich proběhne celkem 17 po dvou vyučujících hodinách, tedy celkem 34 hodin. Vyučujícím dnem bude pondělí a cena kurzu je stanovena na 600 Kč (necelých 18 Kč za hodinu). Maximální počet zájemců je stanoven na patnáct.

Kurz (severo) českých dějin se uskuteční v letním semestru v osmi čtyřhodinových blocích a povede ho pedagog teplického gymnázia a teplický zastupitel Mgr. Jiří Řehák, známý svým působením i v bílinských školách v devadesátých letech. Přednáškovým dnem bude úterý a cena kurzu je stanovena na 500 Kč. Kurz si neklade za cíl podat vyčerpávající faktografii o českých dějinách, v každé z osmi přednášek však budou nejpodstatnější informace daného období předneseny. Cílem kurzu je podat české dějiny v kontextu dějin evropských, soustředit se i na regionální události a také reflektovat soudobý trend v historické vědě - tedy historii všedního dne. V rámci časových možností budou moci posluchači lektorovu interpretaci událostí připomínkovat či otevřít diskusi.

Přednášky na téma Úvod do Bible a základy biblických znalostí se budou konat taktéž v osmi čtyřhodinových blocích a přednáškovým dnem bude taktéž úterý. Přednášet budou střídavě dva husitští teologové - Doc. ThDr. David Tonzar, Th.D., pražský biskup Církve československé husitské, ředitel Husova institutu teologických studií a přednášejí na Vysoké škole zdravotnictva a sociální práce sv. Alžběty v Bratislavě a Praze, a Mgr. Hana Tonzarová, Th.D., přednášející na Husitské teologické fakultě Univerzity Karlovy a taktéž na Vysoké škole zdravotnictva a sociální práce sv. Alžběty v Bratislavě a Praze. Cílem přednášek bude seznámit posluchače se vznikem knih Starého zákona a dále pak s jejich obsahem. Bude-li zájem v dalších semestrech, přednášky by pokračovaly Novým zákonem.

Kurzy pořádá Kulturní centrum Kaskáda, příspěvková organizace města Bíliny, ve spolupráci s městem Bílina a Husovým institutem teologických studií, c.p.o. Projekt je financován společností ČEZ, a.s. Rezervace míst lze provést prostřednictvím webu www.kckaskada.cz nebo přímo v bílinském Informačním centru.