e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Žákovské knížky na internetu v šesti školách kraje

publikováno: 24.1.2011, kategorie: Vzdělávání, autor: Luděk Svoboda

Sdílet: facebook twitter google+

Šest škol z Ústeckého kraje jde s dobou a zavádí internetové třídní a žákovské knížky. Rodiče, děti i učitelé tak mají přístup ke známkám, domácím úkolům či omluvenkám, aniž by se zvedali ze židle. Školní informační systém je vytvořený na míru školám, které se do projektu zapojily - Dolní Habartice, Mašťov, Meziboří, Osek, Staňkovice a Strupčice.

Zatím jsme ve zkušebním období, budeme dolaďovat různé detaily. Naostro se pojede od nového školního roku,“ komentuje to ředitelka Základní školy a Mateřské školy ve Strupčicích Jana Mišková. Do konce června je čas připomínkovat jeho fungování. Učitelský sbor ve Strupčicích se systémem pracuje od podzimu, od ledna je k dispozici i rodičům a žákům.

Každý má své heslo, pod nímž má různý stupeň oprávnění. Učitelky zapisují známky, zadávají domácí úkoly, potvrzují rodičovské omluvenky, zapisují absence či poznámky. Rodiče mohou omlouvat přes internet své ratolesti ze školy, a stejně jako děti mají přístup k přehledu známek, jejich průměru, rozvrhu hodin a k domácím úkolům.

Musíme počítat s tím, že v průměru dva až čtyři žáci z každé třídy zatím nemají doma přístup k internetu,“ dodává ředitelka školy. To je také jeden z důvodů, proč se ve Strupčicích i nadále používá papírová žákovská i třídní kniha. Až bude systém prověřen, se začátkem školního roku v září dvojité zapisování odpadne. Tisknout se budou pak už jen údaje z internetu.

Účast v projektu škole přinesla notebooky pro učitele a multifunkční tiskárnu. Zásadním přínosem bude ale rychlá vazba mezi rodiči a učiteli. „Samozřejmě jsou takoví rodiče, které projekt neoslovil. Ale těm druhým, kterým to vyhovuje, těm se systém líbí,“ dodává Jiřina Ovčarová, ICT koordinátorka projektu.

Tento systém byl vytvořen díky projektu „Zavedení informačního a komunikačního systému do základních škol ve venkovských oblastech Ústeckého kraje“, jehož nositelem je právě ZŠ a MŠ Strupčice. Projekt patří do operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, jehož cílem je zkvalitnění počátečního vzdělávání.