e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na vánoční svátky – 24. až 27. prosince

publikováno: 23.12.2015, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Co podniknout, když nechcete Štědrý den trávit u televize? A kam si vyrazit o vánočních svátcích? Tipy na nadcházející Vánoce jsou tu. Nechybí živé betlémy i vánoční výstavy a mše, ale také trocha pohybu.

Živý Betlém na náměstí
Chomutovský vánoční trh sice skončí už 23. prosince, přesto se můžete na náměstí 1. máje vypravit i na Štědrý den. Od 11,00 do 15,00 hodin se tu před vámi bude odvíjet příběh klanění Ježíškovi v Betlémě v podání agentury J. Stejný.

Čekání na Ježíška
S dětmi si můžete zpříjemnit čekání na Ježíška v rodinném centru Rozmarýn v městském parku v Chomutově. Od 9,00 hodin tam bude připravena ukázka tradičních vánočních zvyklostí. Určeno především pro tatínky s dětmi, aby maminka měla čas na přípravu štědrovečerní večeře.

Štědrodenní zpívání
Na Mírovém náměstí v Litoměřicích si můžete na Štědrý den od 15,00 hodin zazpívat s ženským komorním sborem Cantica Bohemica.

Štědroranní vycházka se skauty
Na Štědrý den se můžete připojit k chomutovským skautům a vyrazit na „Štědroranní vycházku“ do Bezručova údolí. Sraz je v 9,00 hodin u Povodí Ohře v Chomutově, s sebou přírodní ozdoby a něco pro zvířátka (což tedy může být totéž). Více o této tradici se dozvíte zde.

Do zoo zdarma
Pokud si chcete udělat s dětmi výlet do zoo, ta děčínská vás potěší. Vstup zde bude na Štědrý den zdarma. Zoo na Pastýřské stěně je otevřena od 8,00 do 16,00 hodin.

Vánoce s divadlem
Duchcovské Divadlo M zve do kostela Zvěstování Panny Marie v Duchcově. Na Štědrý den od 22,00 hodin zde odehraje biblický příběh o narození Ježíška s českými koledami a živým betlémem.

Betlémské světlo
Nestihli jste si ještě dojít pro plamínek světla z Betléma? Ve středu a někde i ve čtvrtek máte poslední příležitost. Podívejte se do našeho přehledu, kde se skauti se světlem zastaví. 

Vánoce v muzeu
Štědrý den můžete strávit i v mnoha muzeích. Například v Oblastním muzeu v Lounech bude otevřeno od 9,00 do 16,00 hodin a vstup dokonce zdarma. Vánočně naladit vás může třeba výstava betlémů nebo Rostlina vánoční.
Od 25. prosince během dalších vánočních svátků pak můžete vyrazit do mosteckého muzea, kde je třeba k vidění výstava, věnovaná krušnohorským vánočním tradicím (od 10,00 do 18,00 hodin). Od pátku 25. do neděle 27. prosince bude otevřeno také v teplickém zámku, kde pro vás muzeum připravilo vánoční výstavu Vánoce na klopě (v pátek 13,00 – 17,00 hodin, v sobotu a neděli také dopoledne 10,00 – 12,00 hodin).
Krušnohorské muzeum hraček v saské Seiffenu vás na Štědrý den přivítá od 10,00 do 13,00 hodin, do 4. února je navíc otevřena velká vánoční výstava. Více o Vánocích v Seiffenu zde

Vánoce s Popelkou
Nechcete vidět Tři oříšky pro Popelku jen v televizi? Vydejte se na Štědrý den na zámek Moritzburg v Sasku, kde se tento pohádkový příběh natáčel a kde ožívá na velké výstavě. Otevřeno bude od 9,00 do 12,00 hodin, v dalších dnech pak od 10,00 do 17,00 hodin. Podrobnosti se dočtete v článku Popelka se vrací na zámek Moritzburg

Štědrý den na Štrýclmarkt
Největší trh v saských Drážďanech, Štrýclmarkt na náměstí Altmarkt bude otevřen i na Štědrý den, a to od 10,00 do 14,00 hodin. Krásnou atmosféru bude mít i povánoční tržiště ve středověkém duchu na nádvoří zámecké stále Stallhof v centru Drážďan, které budou opět otevřeny od 27. prosince až do 6. ledna. Podrobnosti o drážďanských trzích zde

Živý betlém na zámku
Oživlý biblický příběh s nejstarší historií v regionu – to je Živý betlém na zámku Červený hrádek u Jirkova. Průvod s klaněním Ježíškovi začíná v 11,00 hodin, poslední v 15,00 hodin. Jako tradičně nebude chybět ani občerstvení.

Štědrý den ve Vroutku
Do vrouteckého kostela sv. Jana Křtitele se můžete na Štědrý den vydat pro betlémské světlo a zároveň si vyzkoušet některé staročeské vánoční tradice (od 13,00 do 15,00 hodin. Ve tři hodiny odpoledne začíná vánoční mše.

Vánoční odpoledne v kostele
Vánoční zvyky, krájení jablíček, lití olova, zpívání koled – to vše bude na programu na Štědrý den v areálu kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě. Začátek ve 14,00 hodin. Ve 24,00 hodin se pak v kostele koná půlnoční mše.

Výlet kolem jezera
Netradiční prožití vánočního dne slibuje výlet s Offroadsafari. V deset hodin odjezd od mosteckého kostela. Za dvě hodiny objedete jezero Most, nakrmíte kačeny, dozvíte se spoustu zajímavostí... jen ta zasněžená krajina, kterou Martin Bareš slibuje, asi nebude... Více na www.offroadsafari.cz.

Půlnoční mše
Už v devět večer začíná půlnoční v kostele svatého Michaela archanděla v Litvínově. V chomutovském kostele svatého Ignáce si můžete vyslechnout Českou mši vánoční s pěveckými sbory regionu a Komorním orchestrem města Chomutova, začátek o půlnoci. V Dubí v kostele Panny Marie začíná štědrovečerní bohoslužba ve 21,00 hodin. V teplickém kostele svatého Jana Křtitele na Zámeckém náměstí bude sloužena mše v 15,00 hodin. V chrámu svatého Mikuláše v Lounech proběhne vánoční mše v 8,00 hodin ráno a poté o půlnoci vánoční vigilie. Obec Petrohrad ve spolupráci s Psychiatrickou léčebnou Petrohrad pořádají Půlnoční mši, která se uskuteční od 22,30 hodin v Kapli sv.Vavřince v Petrohradě.

Koncert v klášteře
Cisterciácký klášter Osek u Duchcova zve na provedení díla Jakuba Jana Ryby Česká mše vánoční "Hej mistře", které zazní při mši svaté v klášterním kostele Nanebevzetí P. Marie 26. prosince od 10.30 hodin. Vystoupí Čeští komorní pěvci, Západočeská symfonieta Sv. Cecílie, Jan Polívka - varhany, Miloš Bok – dirigent.

Na Štěpána pohádka
Budete-li se s dětmi už doma na svatého Štěpána nudit, vezměte je do divadla. 26. prosince od 10,00 hodin hraje Divadlo rozmanitostí v Mostě pohádku Vánoční přání, kterou si můžete připomenout, jaký to byl čas předvánoční. Více se o ní dočtete zde.

Betlémy v kapli
Psychiatrická léčebna Petrohrad připravila výstavu betlémů v Kapli sv.Vavřince v Petrohradě. Výstava bude otevřena v následujících dnech od Božího hodu vánočního 25. prosince do neděle 27. prosince a poté ještě 1. ledna vždy od 14,00 hodin do 15,30 hodin.

Vánočním vlakem
Ani po skončení vánočních svátků se nemusíte nudit. Vyrazit můžete třeba na výlet historickým motorovým vlakem po moldavské dráze z Litvínova na Moldavu v Krušných horách. Vlak odjíždí v 9,45 hodin a cestou čeká pasažéry celá řada překvapení – v Oseku „pasová kontrola“ v expozici moldavské dráhy, zastávka v Dubí s možností získat turistické razítko do pasu, na Moldavě pak program Divadla Ve Tři a Klubu vojenské  historie Eichwald a občerstvení z vojenské polní kuchyně. Jízdenka jsou v předprodeji na nádraží v Litvínově, Mostě a Teplicích, dále v infocentrech v Oseku, Dubí a Moldavě.

Vánoce s vláčky
Kdo chce zůstat v teple, může za vláčky vyrazit do Mostu nebo Oseka. Vánoční jízdy vláčků na modulovém kolejišti v klubu Moldaváček budou pořádány v úterý 29. prosince od 15,00 do 18,00 hodin v klubovně Domu dětí a mládeže Osek, ul. Dolnonádražní, čp. 269. V SVČ Most se konají Dny otevřených dveří - ježdění na kolejišti Klubu železničních modelářů od 28. do 30. prosince, vždy od 13,00 do 16,00 hodin.

Foto: ITC Osek, Miroslav Rada.