e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Jirkovská charita je rok od roku úspěšnější

publikováno: 23.12.2014, kategorie: Zajímavosti, autor: Eva Dušková

Sdílet: facebook twitter google+

„Kupte si něco a dostanete zadarmo sušenku,“ lákaly učitelky ve stánku v Kostelní ulici kolemjdoucí, aby si koupili výrobek dětí a přispěli tím na dobrou věc, na provoz jirkovského spolku Prohandicap. Ani té návnady nebylo třeba, protože výtěžek z prodeje opět překonal částku, která se vybrala mezi lidmi loni.

„Je vidět, že výrobky dětí a seniorů jsou už na takové úrovni, že si pro ně už někteří chodí přímo cíleně, aby pořídili vkusné a originální dekorace nebo dárky pro blízké,“ nabízí jako vysvětlení svůj postřeh místostarostka Dana Jurštaková.

Během dvou dní tak utratili návštěvníci a návštěvnice adventních trhů v Jirkově přesně 120 586 korun. Kupovali ručně pletené ponožky, čepice, šité zástěry, prostírání, andílky. keramické hrnečky, zvonky, misky, funkční nástěnné hodiny. Nespočet bylo také drobností jako obrázkových kamínků, filcových ozdob, slaměných dekorací, perníčků a svícnů či věnců. Podávaly se krušnohorské placky, gulášová polévka, zelňačka, punč, ořechovník či perník. Jirkovští hasiči přispěli výtěžkem ze svého občerstvovacího stánku, odkud se linula vůně klobás. Výtěžek je určen pro místní spolek Prohandicap, který pomáhá rodičům zdravotně handicapovaných dětí s dopravou do škol v Jirkově a Chomutově. Obnos bude použit na uhrazení části výdajů na provoz automobilu včetně nákladů na dopravu a umožní připravit a zprostředkovat dětem kulturní a společenské akce

Zahájení trhů spojených s kulturním programem proběhlo v pondělí 15. prosince odpoledne, kdy žáci ze ZŠ v Krušnohorské utvořili průvod, v němž nesli čtyřmetrovou vánočku. V čele kráčel starosta Radek Štejnar, ředitel školy Martin Reihs a nejoblíbenější postavička v Jirkově – opička Jiřinka. Starosta s ředitelem rozkrájeli část vánočky, kterou pak i sami prodávali, zbytku se ujaly samotné děti. Děti byly nejen těmi, kdo vyráběl většinu prodejních výrobků ve stáncích, ale také je osobně prodávaly. Vybrané skupiny po obě odpoledne vystupovaly na pódiu u kostela sv. Jiljí, kde pobavily a potěšily přihlížející publikum scénkami, představeními a písněmi.

Děti z mateřinek a prvních tříd měly rušná i dopoledne, protože v přízemí Archy 777 probíhaly adventní dílny, kde pro ně učitelky se staršími dětmi ze ZŠ Krušnohorská připravily k výrobě jednoduché dekorace. Dílny byly určeny i pro seniory z Městského ústavu sociálních služeb Jirkov, takže se u jednoho stolu sešli vždy zástupci různého věku, od nejmenších po důchodce a společně pracovali na svých výrobcích.