e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Chomutovské Vánoce: Živý betlém na náměstí připomene narození Ježíška

publikováno: 23.12.2014, kategorie: Zajímavosti, autor: eChomutov

Sdílet: facebook twitter google+

Procházku o Štědrém dni si mohou lidé zpříjemnit Živým betlémem na náměstí 1. máje v Chomutově. Tradiční příběh o narození Ježíška návštěvníci shlédnou v jedenáct hodin a poté ještě několikrát až do tří hodin odpoledne. “Přesné doby hraní příběhu není možné určit, v jesličkách totiž bude živý malý Ježíšek a musíme tedy brát ohledy na jeho potřeby,” uvedla organizátorka betlému Věra Stejná.

chomutov_zivy_betlem.jpg

V jesličkách se přes den vystřídají dva Ježíškové, miminka jsou letos oba chlapci, kterým ještě nebylo ani půl roku. “Jeden chlapeček se jmenuje Matýsek a druhý Václav Matěj,” doplnila Věra Stejná. 

Na náměstí bude kromě živého betlému o Štědrý den k vidění také mechanický Fialův betlém. Třiadevadesát pohyblivých figurek a dalších 161 statických zaujme děti i dospělé na dlouhé minuty. Betlém, který vyrobil chomutovský řezbář Josef Fiala, je nápadně podobný Chomutovu. Vrcholu vévodí divadlo včetně známé mušle, kde se lidé baví a tančí. Lidé také jistě poznají větrný mlýn a roubenou chalupu ze skanzenu Stará Ves či zříceninu hradu Hasištejn.

Podrobný program Chomutovských Vánoc najdete na webu www.echomutov.cz/vanoce