e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Štědroranní vycházka

publikováno: 23.12.2010, kategorie: Pro děti, autor: Oldřich Urban

Sdílet: facebook twitter google+

Na Štědrý den dopoledne se i letos chomutovští skauti  vypraví  na svou obvyklou  „Štědroranní vycházku“ do Bezručova údolí. Tahle tradice vznikla v roce 1990 – chtěli tehdy udělat na Vánoce něco neobvyklého a napadlo je vyjít za město a ozdobit tam živý stromek. Tak v hojném počtu začali na Štědrý den před obědem chodit do přírody.

Zbyněk Nejezchleba z Junáka Chomutov vypráví: „První rok jsme se jen tak prošli liduprázdnou krajinou (na Vánoce ráno mimo město opravdu skoro nikoho nepotkáte), kousek nad vodárnou v Havrdově rokli  u lesního krmelce na jeden ze smrčků pověsili pár mrkví a jablek, popřáli si hezké svátky a šli domů.“

A pokračuje: „Maminky i manželky byly rády, že se jim jejich ratolesti (potažmo manželé) nemotají kolem přípravy kapra a salátu. Příští rok jsme šli na stejné místo, navíc jsme ale  přinesli něco na přilepšenou do krmelce – staré rohlíky, chleba, mrkev nebo jablko – ať i lesní zvířátka poznají, že jsou Vánoce. V dalších letech jsme tuhle lokalitu museli díky rozšiřující se nabídce erotických služeb kolem silnice číslo 7 opustit a hledali jsme jiný krmelec. Prováděli jsme „průzkum“ pod Partyzánem, na obou svazích Bezručova údolí, až jako nejvhodnější se ukázalo místo, kam vlastně chodíme dodnes – u jednoho z  krmelců na pravém břehu Chomutovky. Tam se bude „lesní“ nadílka odehrávat i letos.“

Po nadílce se skauti vydají údolím zpět po modré značce a kousek za začátkem cyklostezky (za přístřeškem)  ozdobí skupinku smrčků , aby i do údolí pronikla vánoční atmosféra. Stromky budou ozdobeny jak běžnými ozdobami, tak zavěšenou zeleninou a ovocem pro chlupaté čtvernožce a pernatce. Potom spojí ruce v Gillwelský kruh a popřejí si šťastné Vánoce. Na závěr ještě přijede na svých saních Junžíšek (skautská obdoba Ježíška) a rozdá pár dárků.

Vyzýváme všechny občany, kteří se v době vánoční i povánoční půjdou do Bezručova údolí podívat, aby se také přidali a pověsili na stromky ozdobu, mrkev či kukuřici nebo něco podobného. V loňském roce měla tahle výzva poměrně velký ohlas – každý den přibylo pár ozdob a stromky byly opravdu slušně ověšené. Ozdoby zůstanou v přírodě do prvního novoročního týdne, poté je skauti uklidí.