e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Historické osmičky: Mostecké muzeum připomene bitvu o Most

publikováno: 23.11.2018, kategorie: Vzdělávání, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Přestože s listopadem máme spojené spíš události z let 1939 a 1989, mostecké muzeum se u příležitosti 100 let od vzniku Československa rozhodlo připomenout i méně známou historii listopadu roku 1918 na Mostecku. V den výročí bitvy o Most v úterý 27. listopadu odhalí památník a nabídne i několik přednášek. Připojí se přednáškou též mostecká knihovna.

Vývoj událostí na podzim roku 1918 byl odlišný v českém pohraničí s německým obyvatelstvem, které pochopitelně nevítalo s takovým nadšením vznik nové republiky. Vzniku provincie Německé Čechy a snaze Němců o připojení s Německu se věnuje také aktuální výstava v Oblastním muzeu v Mostě.

Československo se však nechtělo svého pohraničí vzdát a tak začala vojska v závěru listopadu 1918 obsazovat pohraniční města. K největším bojům přitom došlo právě v Mostě a trvalo tři dny, než se podařilo československé armádě Most obsadit.

Mostecké muzeum teď tyto události připomene. V úterý 27. listopadu v 15,00 hodin bude v parku za muzeem odhalen památník této bitvy. Následně od 15,30 hodin proběhne křest publikace pana Ing. Miloslava Hrabáka 1918 – boj o Most a Louku. Přednášku Miloslava Hrabáka k této knize a tématu si můžete vyslechnout v úterý od 17,00 hodin v Městské knihovně Most. Čtenáři knihovny mají vstup zdarma, ostatní 40 Kč.

"Ve středu 28. listopadu se v Oblastním muzeu v Mostě uskuteční od 15,00 hodin komentovaná prohlídka výstavy Legionáři Mostecka. Výstavou bude provázet a na dotazy návštěvníků odpoví autor texů výstavy pan Ing. Miroslav Jančar," informoval Jiří Šlajsna. Ten o půlhodiny později provede návštěvníky již zmíněnou výstavou Mostecko 1918 - Vznik ČSR a provincie Deutschböhmen. "Po komentované prohlídce bude následovat debata s autory o málo známých událostech v listopadu 1918 na Mostecku a o fenoménu provincie Deutschböhmen," doplnil pozvání Šlajsna.