e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na první adventní víkend 25. až 27. listopadu

publikováno: 23.11.2016, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Ve znamení rozsvěcení vánočních stromů a výzdob bude první adventní sobota a neděle. Skoro v každém městě na severu Čech na vás čeká program s hudbou i ohňostroji, našli jsme pro vás ale i komornější adventní setkání a koncerty.

Setkání ve mlýně
Vernerův mlýn v Brlohu na Lounsku zve na každoroční vánoční setkání, které se koná v sobotu 26. listopadu od 13,00 hodin. Vyrábět budete adventní věnce, dekorace budou k dispozici, jen svíčky si doneste. Děti budou vyrábět vánoční ozdoby a zdobit vánoční perníčky. Cena vstupného dospělí 200 Kč, děti 50 Kč, občerstvení zajištěno. Účast potvrďte na vernermlyn@seznam.cz nebo tel. +420607952347 do 24. 11.

Rozsvěcení stromu – Duchcov
Program se koná na náměstí Republiky v neděli 27. listopadu od 14,50 hodin, kdy uvidíte vánoční program Zdeňka Lukesle, dále vystoupí Dětský pěvecký sbor ZUŠ Duchcov, děti duchcovských MŠ a ZŠ,Duchcovský pěvecký sbor . V 17,00 hodin se rozsvícení vánoční strom a uslyšíte adventní troubení vánočních fanfár. Přijdou také obří Andělé.

Rozsvěcení stromu – Klášterec
Adventní program začíná v Klášterci nad Ohří v neděli 27. listopadu bohoslužbou, odpoledne pak bude na zámku historické tržiště a představení o tom, co se dělo v Betlémě, na náměstí hudební vystoupení a v Galerii Kryt dílny. První svíce na adventním věnci se rozzáří v 18,00 hodin. Podrobný program najdete zde

Rozsvěcení stromu – Postoloprty
Na Mírovém náměstí v Postoloprtech se v sobotu 26. listopadu v 11,00 hodin otevřou adventní trhy s hudbou, hraným příběhem Živý Betlém, řemeslnými a prodejními stánky s vánoční tématikou. V 11,00 hodin koncertuje v kostele Spirituál Kvintet a od 15,00 hodin se koná Adventní koncert Euroregionu Krušnohoří. Program vyvrcholí v 17,00 hodin lampionovým průvodem a rozsvícením vánočního stromu s trubači.

Rozsvěcení stromu – Most
Program na vánočních trzích na Prvním náměstí v Mostě začne v neděli 27. listopadu v 16,00 hodin, kdy zazpívá Dětský sbor ZUŠ Gassmana a Marek Ztracený a poté dojde na rozsvícení vánočního stromu. Program je pak připraven na každý další víkend a trhy skončí 22. prosince.

Rozsvěcení stromu – Bílina
Program na Mírovém náměstí v Bílině začne v sobotu 26. listopadu v 15,00 hodin. Těšit se můžete na vystoupení bílinských dětí, Divadlo Uličník, kapelu Nebe. V 18,30 hodin vyjde andělský průvod a rozzáří se vánoční strom. Vše zakončí ohňostroj. V Městském divadle můžete vidět od 15,00 hodin pohádku Putování za vánoční hvězdou a v kostele svatého Petra a Pavla se od 16,00 hodin koná koncert historických hudebních nástrojů Poslán od Boha anděl jest.

Rozsvícení stromu - Litvínov
V pondělí 28. listopadu se na náměstí Míru v Litvínově rozpoutá peklo. Podaří se rozsvítit vánoční strom, když se bude náměstí hemžit čerty? Od 17,00 hodin se můžete těšit na Divadlo Kvelb, Ranch Horní Wes a Aleše Lehkého.

Předvánoční odpoledne
Kulturní zařízení města Krupka zve na společné předvánoční odpoledne v parku před městským úřadem, které se koná v neděli 27. 11. Ochutnáte vánoční dobroty, zahřejete se horkým nápojem, pobavíte při divadelním vystoupení a na jarmarku zakoupíte ozdoby na stromeček! Jarmark začíná od 12,00 hodin, odpoledne je na programu vánoční průvod, divadelní představení souborů Bodlo a Bodlinka, vystoupení dětí z mateřských a základních škol a žáků základní umělecké školy. V 17,00 hodin slavnostní rozsvícení vánočního stromu.

Adventní prohlídky
Na zámku Červený Hrádek v Jirkově začínají v neděli 27. listopadu oživené adventní prohlídky, které se budou konat každou adventní neděli vždy od 13,00 do 19,00 hodin. Nazdobeným zámkem vás provede hraběnka a zámecký komorník. Podrobnosti o netradičních prohlídkách a rezervaci vstupenek v tomto článku

Adventní trhy
Již tradiční adventní trhy na Mírovém náměstí zahájí i letos předvánoční program v Kadani, a to v sobotu 26. listopadu. Seženete na nich nejen vše potřebné pro adventní výzdobu, ale také se seznámíte s tradičními řemesly a vánočními zvyky. Vyvrcholením trhů bude ohňostroj a rozsvícení vánočního stromku. Program bude následně pokračovat ve Františkánském klášteře bohoslužbou slova s tradičními adventními písněmi a žehnáním adventních věnců. Podrobný program se dozvíte v článku Kadaňský Advent začnou trhy s anděly i čerty

Gurmánské setkání
Zámek Krásný Dvůr na Podbořansku chystá na první adventní sobotu 26. listopadu od 13,00 hodin Gurmánské setkání a adventní koncert skupiny Karmína. 

Vánoční výstavy
V Chomutově a Žatci už budou o víkendu otevřené v muzeích adventní výstavy. V Žatci si můžete prohlédnout vánoční ozdoby a betlémy, v historické chomutovské radnici pak tradiční výstavu Betlémů, která začíná v sobotu 26. listopadu v 10,00 hodin koncertem Loutny české.  V kadaňském hradu bude každý víkend otevřena výstava, která přiblíží svátky našich předků. Otevřeno je vždy v sobotu a neděli od 10,00 do 17,00 hodin a v neděli ve 14,00 hodin si můžete na hradě vyrobit adventní kalendář.

Tvoření v botanické
Vyrobit si na začátku adventu věnce nebo vánoční výzdobu můžete v sobotu 26. listopadu ve vstupní hale skleníku Tropicana v Botanické zahradě v Teplicích. Program potrvá od 10,00 do 17,00 hodin.

Dílna ve skanzenu
V neděli 27. listopadu začne také adventní program ve Skanzenu Stará Ves v zooparku v Chomutově. Od 14,00 hodin si můžete vyrobit adventní věnce z přírodních materiálů oad 15,00 hodin uvidíte pohádku divadla Mazec. Na statku si zároveň můžete prohlédnout výstavu betlémů. Vstup s platnou vstupenkou do zoooparku.

Chomutovské Vánoce
V neděli 27. listopadu se otevře vánoční trh na náměstí 1. máje v Chomutově, který bude otevřen až do 23. prosince. Na trhu si budete moci prohlédnout mechanický betlém s 254 figurkami a od 30. listopadu začne jezdit každé odpoledne také zoovláček a otevře se Ježíškova pošta. Kulturní program na náměstí odstartuje poslední listopadový den.

Čertovské sklepy
Stejně jako vloni budou ve sklepení galerie Špejchar nedaleko chomutovského náměstí (prostory Střediska kulturních a knihovnických služeb) řádit čerti. Čertovské sklepy budou pro děti otevřeny od neděle 27. listopadu do 11. prosince vždy od 13,00 do 17,00 hodin.

Adventní dílna
Pokud si chcete vyrobit na neděli adventní věnec, můžete vyrazit také do Střediska volného času v Mostě, které pořádá v sobotu od 15,00 hodin adventní dílnu. Vstup 100 Kč. Aranžovat se bude také v SVČ Domeček v Chomutově, a to v sobotu od 10,00 a 14,00 hodin.

Neděle v knihovně
Vánoční jarmark, kde budou k prodeji vánoční svícny, patchworkové výrobky, ozdoby z korálků, brože a další výrobky Spolku paní, dam a dívek, spolku Na veselé vlně, klientů STD Jeroným a jiných regionálních prodejců se otevře v neděli 27. listopadu v Městské knihovně Louny. Otevřeno bude od 14,00 do 17,00 hodin. 

Adventní koncerty
První ze série adventních koncertů v Kadani se uskuteční v v kostelíku Stětí sv. Jana Křtitele, kde se 27. listopadu od 17,00 hodin představí ZUŠ Klementa Slavického. V kostele svatého Ignáce v Chomutově vystoupí pěvecké sbory a bluegrassová kapela Album (od 18,00 hodin). Oseckým klášterem bude znít hudba v neděli 27. listopadu od 17,00 hodin, koncertuje soubor Collegium hortensis.

Foto: Město Chomutov.