e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na první adventní víkend - 26. až 27. listopadu

publikováno: 23.11.2011, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

V neděli začíná křesťanská čtyřtýdenní příprava na narození Ježíše – Advent. Ať už ho pojímáte jakokoliv, s naším Speciálem a Tipy na víkendy si můžete užít spoustu výletů, slavností, trhů a výstav. Tento víkend je samozřejmě ve znamení rozsvícení vánočních stromů ve městech, většinou se tak stane v neděli, některá města ale budou zářit až od pondělí.

Rozsvícení Most
Na první adventní neděli 27. listopadu se rozsvítí výzdoba na Prvním náměstí v Mostě. Slavnost začíná v 17,00 hodin, hrát u toho bude zpěvák Marek Ztracený, hudební skupina 5angels a žáci ZUŠ Most.

Rozsvícení vánočního stromu Bílina
Město Bílina rozsvítí svou vánoční výzdobu v sobotu 26. listopadu a pro své obyvatele chystá program pro děti, koncert a na závěr i ohňostroj. Program začíná v sobotu od 14,00 hodin, většina programu se odehrává na Mírovém náměstí, pouze koncert od 16,45 hodin bude v kostele svatého Petra a Pavla. Podrobný program v pozvánce.

Staročeské Vánoce
Vánoční výzdoba v Lounech se rozsvítí v neděli 27. listopadu. Ještě předtím, v sobotu se ale můžete přijít podívat na Staročeské Vánoce na Mírové náměstí. Čeká vás třeba malovaný Betlém, koncerty a trhy. Program obou dní najdete ve Speciálu.

Rozsvěcení vánočního stromku v Petrohradu
Kulturní komise Obce Petrohrad a Základní škola a Mateřská škola Petrohrad pořádají Rozsvěcení vánočního stromu v areálu ZŠ Petrohrad na Podbořansku 28. listopadu. Součástí akce je výstava vánoček a soutěž v pečení vánoček.

Advent v klášteře
Adventní program v Oseku na Teplicku odstartuje v sobotu 26. listopadu v areálu oseckého kláštera. Od 16,15 hodin se tam uskuteční slavnostní rozsvícení vánočního stromu za účinkování dětí z MŠ Hornická a ZŠ Osek, DDM Osek. Svátečním podvečerem provází Petr Stolař a Divadlo V Pytli. V neděli 27. listopadu od 16,00 hodin se v klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie koná první adventní koncert Vokálního souboru Serafín z Teplic. Na programu bude výběr ze známých spirituálů.

Krušnohorské Vánoce
Tradiční Krušnohorské Vánoce v Litvínově začínají 28. listopadu rozsvěcením vánočního stromu s Mikulášem a čerty a adventem na kolečkách divadla Kvelb. Program na náměstí začíná od 17,00 hodin. Více se o Krušnohorských vánocích dozvíte ve Speciálu.

Adventní slavnosti v Kadani
V sobotu 26. listopadu se v Kadani na Mírovém náměstí uskuteční adventní slavnost. Začíná v 10,00 hodin otevřením vánočního trhu, zde jsou připraveny hry pro děti, ukázka vánočních zvyků, mincovna, Ježíškova pošta a betlémská stáj. Na podiu vystoupí děti z místních škol, kejklíř, Musica Canora, žatečtí trubači. Od 11,00, 12,30 a 14,30 hodin si můžete vyslechnout hru Příběh betlémský. V 17,00 hodin program vrcholí slavnostním rozsvěcením vánočního stromu. Do Kadaně se můžete vydat Mikulášským vlakem na trase Chomutov-Kadaň- Kadaňský Rozhozec a zpět.

Žatecké pondělí
Adventní program v Žatci začne v pondělí 28. listopadu, kdy se rozsvítí stromeček a vánoční výzdoba. Začnou také na náměstí Svobody adventní trhy. Více se dozvíte ve Speciálu ve čtvrtku.

Jiný Advent v Duchcově
Tak trochu jiný Advent – dalo by se parafrázovat na program v Duchcově. 27. listopadu tam totiž bude rozsvěcet vánoční strom jedno středněproudé rádio a Maxim Turbulenc. Kromě toho vystoupí také děti z místních ZŠ a MŠ. Program začíná na náměstí Republiky v 15,00 hodin.

Rozsvícení v Lomu
V neděli 27. listopadu se slavnostně rozsvítí výzdoba také v Lomu na Mostecku. Program, ve kterém zazpívají děti z pěveckého kroužku ZŠ Lom, začíná v 17,00 hodin.

Létající andělé
V neděli 27. listopadu na náměstí Svobody v Teplicích můžete slavnostně přivítat adventní čas malým trhem s vánočním zbožím a občerstvením, který začíná ve 14,00 hodin. V 17,00 hodin se rozsvítí vánoční strom a náměstí ožije pohádkovým příběhem s létajícími anděly, ponocným a hordou tančících čertů.