e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zoopark přivítal pandího samce Foxíka

publikováno: 23.10.2013, kategorie: Zajímavosti, autor: Martina Pelcová

Sdílet: facebook twitter google+

Celkem dvaadvacet stromků kaštanovníku jedlého a dvanáct v zimě kvetoucích keřů vilínů zasadili v neděli 20. října návštěvníci Podkrušnohorského zooparku Chomutov. V rámci oslav Dne stromů si tak připomněli důležitou roli stromů a keřů pro rovnováhu životního prostředí. Radostnou událostí bylo tento den otevření zcela nové expozice pro pandy červené.

Vzácné sazenice jedlých kaštanů zasadili návštěvníci zooparku, kteří spojili užitečnou činnost s procházkou podzimně zbarveným areálem a na Dětské ZOO nahlédli spolu s pracovníky Lesů České republiky do rozmanitého lesního biotopu, se členy chomutovského Hasičského záchranného sboru vyzkoušeli svou zručnost při překonávání překážkové dráhy z lan a pobavili se při procházce soutěžní „Cestou lesního skřítka Dubíka“. Sázení keřů vilínů se ujali radní města Chomutova a děti z chomutovského Dětského domova a Klokánku Chomutov.

Primátor města Jan Mareš spolu s radními a prvními sponzory pandy červené, žáky 3. B chomutovské základní školy Akademika Heyrovského, slavnostně přestřihli pásku a připili si symbolicky šálkem čínského čaje. Panda červená obývá ve volné přírodě právě horské lesy v podhůří Himalájí v jižní Číně a Myanmaru. Prvního obyvatele expozice pand červených v zooparku pojmenovaly děti Foxík. Mladý samec se narodil v červenci roku 2012 v dánské zoologické zahradě Aalborg, dočasný azyl mu byl poskytnut v maďarském Szegedu a ve čtvrtek 24. října byl úspěšně transportován do zooparku. „Panda je velice chovatelsky zajímavé zvíře a navíc je atraktivní pro návštěvníky. Krásně zbarvené „ohnivé lišce“ jak zní doslovný překlad jejího názvu z čínštiny, přejeme dlouhý a pohodový život v zooparku,“ uvedla ředitelka zooparku Iveta Rabasová.