e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na tento víkend – 25. až 28. října

publikováno: 23.10.2013, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Sváteční den – 28. říjen – nám tento víkend pěkně prodlouží a školáci a učitelé si dokonce mohou užívat pětidenního volna. Zajímavé akce se konají na zámcích v Krásném Dvoře a Libochovicích, na Klínovci můžete v pondělí vystoupat na opravenou rozhlednu. Příznivci tvoření jsou vítáni v Úštěku na dnu českých řemesel nebo ve Staré Vsi na plackování. A nezapomeňte, že poslední říjnový víkend je volební!

Vernisáže
Regionální muzeum v Teplicích pořádá ve čtvrtek 24. října vernisáž nové výstavy ve výstavních prostorách zámku. Nese název Opeření obyvatelé města. Vernisáž začne v 17,00 hodin.
Další vernisáž se koná v pátek 25. října v Galerii výtvatného umění v Mostě, v suterénu přesunutého děkanského kostela. V 18,30 hodin se otevře výstava obrazů Romana Erbena s názvem Events. Potrvá až do ledna příštího roku.

Víkend v jazz clubu
Teplický jazzový klub na zámku ožije koncertem po oba víkendové večery. V pátek 25. října hraje pražská akustická kapela s hudebním přesahem do world music, folku a jazzu ava, která vznikla v devadesátých letech jako volné hudební sdružení studentů matematicko-fyzikální fakulty UK. V sobotu 26. října vás čeká charismatický italský šansoniér Peppe Voltarelli. Určitě si nenechte ujít mimořádnou příležitost poslechnout si hudbu plnou emocí v podání sympatického hudebníka s vizáží sňatkového podvodníka, kterého na tomto turné doprovází bubeník Paolo Baglioni a baskytarista Ivo Andriani.

Pohádka pro děti
Nedělní pohádka pro děti v chomutovském divadle bude o tom, že zlobení se nevyplácí – a co teprve když zlobí princezna! Tu pak potkává jedna pohroma za druhou - narostou jí uši jako listy lopuchu, k tomu jelení parohy a navrch ještě ohromný nos, dlouhý čtyřicet metrů!  S takovým nosem se užije plno legrace po celém sále divadla. Kdo o tu švandu nechce své ratolesti připravit, zamíří s nimi do městského divadla v neděli 27. října. Pohádku hrají dva herci, loutka veverky v nadživotní velikosti a loutka princezny (v životní velikosti). Představení přiváží do Chomutova Divadlo Koráb z Brna, zaměřené na dětské publikum. Začátek v 15,00 hodin.

Podzimní plackování
V sobotu 26. října od 14,00 hodin se můžete ve skanzenu Stará Ves v Podkrušnohorském zooparku v Chomutově zúčastnit soutěže ve vaření Podzimní plackování. Jak už název napovídá, soutěží se o nejchutnější placičky uvařené, usmažené, upečené z čehokoliv jedlého. Vstup je 40 Kč pro dospělé, 20 Kč pro děti a vstupuje se branou u restaurace U Pratura.

Haloweenský festiválek
Kino Svět Louny připravilo pro děti šestý ročník festiválku haloween. Od pondělí do středy je pro děti připraveno promítání animovaných pohádek (vždy v 10, 15 a 17,30 hodin. Ve čtvrtek 31. října se pak v restauraci Černý kůň v Lounech koná kombinovaná oslava amerického halloweenu a keltského samhaimu, irské lidové písně zahraje kapela Bag of the Potatoes.

Výlet na hrad
S mosteckou dětskou organizací Zálesák můžete děti poslat  v neděli 27. října na výlet na hrad Cheb. Sraz je v 7,20 hodin na vlakovém nádraží v Mostě, návrat přibližně v 16,20 hodin. Cena pro dospělé je 60 Kč, pro děti 30 Kč, děti do 7 let mohou pouze v doprovodu dospělého. S sebou vhodné oblečení, pití, svačinu a kartičku pojišťovny.

Živé obrazy krásnodvorské
Na závěr turistické sezóny si zámek Krásný Dvůr na Podbořansku připravil oživené kostýmované prohlídky, tentokrát v podání kadaňského Divadelního spolku Navenek. Potkáte hrabata Černíny, architekta Kaňku, malíře Quida Mánesa, Hitlerova ministra zahraničí Joachima von Ribbentropa i německého básníka Goetha. Prohlídky budou začínat v neděli 27. a v pondělí 28. října v 10.00, 10.20, 10.40,  poté ve 12.00, 12.20, 12.40 a ve 14.00, 14.20, 14.40 hodin. V pondělí navíc z Kadaně do Krásného Dvora pojede po Doupovské dráze Vlak republiky. Z Kadaně-Prunéřova vyjíždí v 10,50 hodin (Kadaň 10,59 hodin) a zpět se vrací v 16,41 hodin.

Zámek plný kouzel
S návštěvnickou sezónou se loučí také zámek Libochovice a loučí se pohádkově. Návštěvníky čeká divadelní představení Princezna se zlatou hvězdou na čele v komnatách  zámku. Projdete všemi místnostmi zámecké instalace, kde na vás čekají pohádkové postavy jako princezna Lada, král Kazisvět, hodná chůva, kuchtík a dokonce i "myší kožíšek". Délka vystoupení je cca 50 minut, prohlídky se konají v sobotu 26. října od 18,00 hodin a v neděli od 12,00 hodin, každou čtvrthodinu. Rezervace vstupenek je nutná na tel.  416 591 443.

Otevření rozhledny
Po letech, kdy byl nejvyšší vrchol Krušných hor také jejich velkou ostudou, se blýská na lepší časy. Ve sváteční den 28. října bude po rekonstrukci znovu otevřena rozhledna na Klínovci. Slavnostní otevření se koná v 11,00 hodin. Opravena byla navíc i příjezdová cesta na Klínovec.

Den českých řemesel
Na Mírovém náměstí v Úštěku na Litoměřicku se v pondělí 28. října koná velký řemeslnický jarmark, spojený s oslavou 28. října, jaký prý bával za první republiky... nebude dokonce chybět ani prezident Masaryk (příjezd v 10,00 hodin). Trh bude otevřen od 9,00 do 18,00 hodin, na úvod zahraje staropražská kapela, od 11,00 hodin se koná stylová módní přehlídka, ve dvě odpoledne 'tatíček Masaryk' promluví k lidu a vydá se na jarmark. Na hlavní scéně vystoupí celá řada kapel a členů dobových sdružení – legionáři, četníci, vojáci... V Kulturním domě hraje Sváťovo divadlo, uvidíte ukázky prvorepublikových aut a hasičské stříkačky a můžete se vyfotit v dobových kostýmech, děti potěší historický kolotoč a střelnice.

Startují dny česko-německé kultury
Úvodní Česko-německý koncert, kterým ústecké Collegium Bohemicum zahájí 15. Dny české a německé kultury zazní v sobotu 26. října v Činoherním studiu v Ústí nad Labem od 19,00 hodin. Během večera vystoupí Rohypnol Mississippi Aussig Band z Ústí nad Labem, Ivan Hlas Trio a na závěr bavorští GFF.