e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na sváteční středu 28. září

publikováno: 23.9.2022, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Ve středu 28. září si připomínáme Den české státnosti a vy můžete volný den využít k výletům. Nabídneme vám pouť v Krušných horách a Lovosicích, povídání na zámku Stekník, slavnosti v Litvínově nebo výšlap na kadaňské věže.

Svatováclavská pouť
Ve Výsluní v Krušných horách se bude konat 20. svatováclavská pouť. U kostela svatého Václava od 11,00 hodin vystoupí František Nedvěd mladší, kapely Úlet, Album a Matěj Koudelka. Dále se můžete těšit na dětskou zónu, kreativní dílničku, balonkovou show a divadelní představení. V kostele budou k vidění také výstavy keramiky a obrázků, minerálů a hrát bude živá hudba.

Příběh patrona na zámku
O svátku české státnosti a svatého Václava si můžete přijít poslechnout příběh tohoto zemského patrona a Paladia země české. Speciální prohlídky interiérů zámku Stekník na Žatecku vás zavedou mimo jiné do kaple, kde je tento světec vyobrazen i se zmíněným Paladiem. Prohlídky se konají od 10,00 do 16,30 hodin. Vstupné pro dospělé je 150 Kč, mládež a senioři 120 Kč, děti 60 Kč.

Den věží a rozhleden
Tento den můžete strávit také ve výšce, v Mikulovické bráně nebo Radniční věži v Kadani. Zdarma na ně můžete vystoupat od 10,00 do 17,00 hodin, kdy budou probíhat komentované prohlídky. Od 15,00 do 17,00 hodin pak bude v kapli Radniční věže vystavena relikvie svatého Václava.

Svatomichaelská slavnost
V Litvínově se tradičně o státním svátku připomíná patron města svatý Michael archanděl. Slavnosti se budou konat v zámeckém parku, v zámku Valdštejnů i v kostele. V areálu Dopravního podniku navíc bude probíhat den otevřených dveří.

Václavská pouť
Největší městská slavnost se koná ve středu v Lovosicích. Po mši v kostele svatého Václava začíná hlavní program ve 12,00 hodin na Václavském náměstí. Tam slavnosti zahájí sám kníže Václav, uvidíte šermířská vystoupení, dobývání hradiště, zahraje dobová hudba a odpoledne také rock - Pavel Sedláček a Cadillac a Vitamín. V Lesoparku Osmička se od 13,00 hodin koná hudební festival, jehož hlavní hvězdou bude kapela Buty, která přijde na pořad v půl sedmé večer. Z hudební nabídky bude k dispozici také electro stage v restauraci Sauna a country scéna na fotbalovém hřišti.

Koncert v kostele
V kostele svatého Václava v Radíčevsi na Žatecku se ve středu od 15,00 hodin koná koncert Olgy Šelembové na violoncello a Michala Šelemby na varhany. Hodinu před koncertem začíná poutní mše.