e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na prodloužený víkend 25. až 28. září

publikováno: 23.9.2020, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Čeká nás poslední zářijový víkend prodloužený o státní svátek. Užít si ho můžete hned na dvou hradních bitvách, sportovně při běžeckých a cyklistických závodech, na vinobraní i houbobraní a také na několika hudebních festivalech a koncertech.

Vzhledem k nepředvídatelné situaci, prosíme, kontrolujte si u pořadatele, zda se akce opravdu koná. Nařízení se mění každým dnem, někteří pořadatelé ruší akce, aniž by nás informovali. Děkujeme za pochopení.

Tajemství klášterecké minulosti
Vydejte se pátrat po příbězích Klášterce nad Ohří do ulic starého města. Oblíbená procházka s vyprávěním o záhadách, legendách a tajemných příbězích podání DS Klas začíná v pátek 25. září ve 20,00 hodin. Počet míst omezen. Nutná rezervace na 474 375 436. 

Rytíři na Kyšperku
Poslední zářijová sobota na zříceniny hradu Kyšperk u Krupky bude opět patřit středověkým řemeslům a rytířům. Čekají vás ukázky dobových řemesel, střelba z luku i praku, ochutnávka středověké kuchyně, palba z houfnic, tarasnic i píšťal, soubojová aréna a mnoho dalšího. Vstup je zdarma, program se koná v sobotu 26. září od 10,00 do 17,00 hodin. Na hrad vede modrá turistická značka ze čtvrti Unčín a od lanové dráhy na Komáří Vížku, kde jsou parkoviště.

Závod o věnec buřtů
V neděli 27. září startujeu atletického stadionu v Klášterci nad Ohří tradiční 67. ročník cyklistického závodu do vrchu na Měděnec “O věnec buřtů”. Jde o organizovaný výjezd z Klášterce nad Ohří na Měděnec a neoficiální zavírák sezóny. Start je v 11,00 hodin. Vyhlášení vítězů spojené s opékáním buřtů bude ve ski areálu Alšovka. 

Deskovky
Den plný deskových her s názvem DeskOFFky 2020 se koná v sobotu 26. září v budově mosteckého muzea. Vyzkoušet si můžete některou z padesáti her do předních výrobců a též lokální produkci kvalitních dřevěných her od zapálených lidí z Letokruhry. Více v článku Den deskových her v mosteckém muzeu

Sportovní víkend v Žatci
Dvě příležitosti zasportovat si nabídne o víkendu město Žatec. V sobotu 26. září se poběží tradiční Svatováclavský běh a v neděli startuje první ročník závodu Žatecký cyklista. Více v článku Sportovní víkend v Žatci: svatováclavský běh a cyklistický závod.

Cyklistický memoriál
Dvanáctý ročník cyklistického Memoriálu, který připomíná mladého teplického sportovce Davida Seifrta alias Sayfyho, letos přesouvá svůj start. Odstartuje v pondělí 28. září pod fotbalovým hřiště v Hrobu na Teplicku. Trasa povede kolem Barbory, děti budou závodit přímo v Hrobu. Více o závodu čtete zde

Otevření radnice
Po rozsáhlé rekonstrukci se znovu otevře budova žatecké radnice včetně vyhlídkové věže. Stane se tak ve státní svátek v pondělí 28. září. Radnice nabídne program s výstavou, ukázkami vitrážnické práce a vstupem na věž zdarma. Více o něm se dočtete v článku Na svatého Václava se otevře žatecká radnice.

Malé postoloprtské slavnosti - ZRUŠENO
V sobotu 26. září se v zámecké zahradě v Postoloprtech konají městské slavnosti. Program bude probíhat na dvou podiích. Dětské se otevře ve 13,00 hodin a nabídne pohádky, písničky, zábavu se Šmouly a tancování, kouzelníka. V 18,00 hodin koncertuje Vladivojna La Chia & 4trio a poté kapela Kočkuzblajs. Na velkém podiu se od 13,00 hodin vystřídají Pan Demos, Beruška, Revival banda (revival Tři sestry), Tribute to Nazareth - NAZsong, Queen Story - Vladimír Hron & The Drops a Definitivní Ententýk. Program zakončí v deset hodin ohňostroj. Vstupné je 50 Kč, děti zdarma.

Svatý Václav na zámku
V den státního svátku 28. září se návštěvníci zámku Stekník na Žatecku v rámci prohlídky interiérů seznámí s příběhem našeho zemského patrona, svatého Václava. V zámecké kapli se nachází jeho vyobrazení na velkém barokním plátně od významného malíře Ignáce Raaba. Povídání o svatém Václavu a vyobrazeném Paladiu země české si můžete přijít poslechnout každou hodinu od 10,00 do 16,00 hodin.

Pátecké vinobraní
První pokus o pátecké vinobraní – nazval sobotní akci kastelán ze zámku v Pátku nad Ohří na Lounsku. Začíná ve 13,00 hodin a vstupné je dobrovolné. Připravena bude módní přehlídka spolku Šatník paní mlynářky, historický šerm, vystoupení kouzelníka. Prodávat se bude víno z okolí, burčák, žatecké pivo a pochoutky na grilu.

Kadaňské vinobraní - POZOR ZMĚNA TERMÍNU
Mělo se konat také Svatováclavské vinobraní v zahradách Františkánského kláštera, ovšem pořadatelé v pondělí informovali, že akci ruší. Pro skalní fandy bude na Mírovém náměstí v Kadani v neděli 27. září možnost zakoupit burčák od místních vinařů od 9,00 do 16,00 hodin.

Veletrhy
Hned tři prodejní výstavy najednou se konají o víkendu 25. až 27. září na výstavišti v Lounech. Tématy trhů jsou Autosalon, Rodina a volný čas a Řemesla a kreativita. Zaměření prvního je jasné, Rodina a volný čas je výstava určená pro sportovce, rodiny a děti a další představí rukodělné a originální výrobky, keramiku, autorské oděvy, šperky apod. V sobotu mezi 10. a 14. hodinou se na výstavišti sjedou veteráni.  Otevřeno denně od 9,00 do 17,00 hodin, vstupné 50 Kč, děti a senioři 30 Kč.

Kalecké houbobraní
V Kalku na Chomutovsku v Krušných horách se v sobotu 26. září koná tradiční výstava čerstvě sebraných hub z okolí Kalecka. Prohlédnout si můžet též fotografie hub z objektivu Miroslava Novosada. Program začíná v obecním sále ve 13,00 hodin. Hlavním bodem programu bude povídání o vitálních houbách – pokladu z přírody, jehož hodnotu znají asijské a domorodé národy a jsou součástí tradičních léčebných systémů, jakým je i čínská, domorodá indiánská či ruská medicína. Přednášejícím je Milan Schirlo. Součástí programu je opět také oblíbená soutěž v poznávání hub a ochutnávka houbových jídel.

Lucie v Třebívlicích, zrušené Tři sestry
Ve vinařství Johann W v Třebívlicích na Litoměřicku se odehraje v pátek večer 25. září vrcholný koncert sezóny. Dorazí kapela Lucie. V prodeji je 500 vstupenek v ceně 1490 Kč.
Špatná zpráva naopak přišla z Kadaně, kde se měl konat open-air koncert Tří sester. Pořadatelé koncert zrušili.

Bezručák - ZRUŠENO
Další hudební nabídka přichází z Chomutova, v areálu Hřebíkárny v Bezručově údolí se koná hudební festival Bezručák. Startuje od 15,30 hodin. Hrají Black Ewe, Volant, Znouzectnost a další. Vstupné 190 Kč, děti do 10 let zdarma.

Vinařské Litoměřice
V pátek a sobotu se v Litoměřicích koná tradiční vinařská přehlídka. Letos přesouvá na parkoviště U Hvězdárny poblíž hradu. První den výstavy v pátek 25. září bude otevřeno od 13,00 do 19,00 hodin, v 17,00 hodin se koná slavnostní ceremoniál s vyhlášením Championa výstavy a předáním ocenění vítězům soutěže. Druhý den výstavy je otevřeno již od 10,00 hodin, čeká vás od 14,00 hodin idborný seminář Víno a zdraví. K dobré náladě bude hrát cimbálovka Slovácko mladší s Jožkou Šmukařem. Vstupné na každý den 200 Kč.

Bitva o Kostomlaty
V sobotu 26. září můžete na hradě Kostomlaty na Teplicku vidět fantasy příběh "O bílé královně a černém mágovi, trpaslících a říši lidí". Vystoupení začíná ve 13,00 hodin, čekat vás bude i celodenní program za doprovodu dobové kapely Grál, dobové tržiště, výstava chladných zbraní Gevus-ColdSteel, šermířské vystoupení SHŠ Bohemia Fénix, kejklíř Radim, večerní ohnivá show a vše zakončí vystoupení kapely HardColony.

Farmářské slavnosti a svátek seniorů
Na 1. náměstí v Mostě se v sobotu 26. záříkoná Svátek Seniorů a III. farmářské slavnosti. Hrát bude kapela Švejk Music. Trh začne již v osm hodin.

Valdštejnské slavnosti
Velké slavnosti se konají o víkendu v Lovosicích. V sobotu se na Václavském náměstí koná oslava k výročí 420 let města. Od 14,00 hodin můžete vidět výstavu o historii vzniku města, galakoncert a doprovodný program. V neděli pak program pokračuje Valdštejnskými slavnostmi. V půl jedné vyrazí průvod městem vedený Adamem z Valdštejna a jeho chotí. Program zakončí v 17,00 hodin koncert kapely Carpatia Castle. Další program se koná také v pondělí 28. září, a to Městský hudební festival v Lesoparku Osmička. Od 13,00 hodin hrají třeba Laura a její tygři, Olga Lounová, Ready Kirken a další.

Burger festival
O víkendu 25. až 27. září se v teplické Olympii koná Burger Street Festival. Kromě klasických burgerů se můžete těšit na vegetariánské, bezlepkové nebo pálivé a též hranolky, zmrzliny a drinky.

Další tipy můžete vyhledávat v Kalendáři akcí.

Na fotografii hrad Kostomlaty.