e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Historické osmičky: Lounské muzeum přiblíží osudy legionářů

publikováno: 23.9.2018, kategorie: Výstavy, autor: Veronika Škuthanová

Sdílet: facebook twitter google+

Výstavou věnovanou legionářům připomene Oblastní muzeum v Lounech 100 let od vzniku Československa. Otevře se v úterý 25. září v 17,00 hodin a potrvá dva měsíce. Věnována je především osudům legionářům, kteří svůj život spojili s Lounskem, připomene však i události z roku 1918 v Lounech.

Rok 1918 znamenal pro většinu legionářů nejen konec války, ale i počátek republiky, za kterou nasazovali svůj život. Jen díky jejich bojové aktivitě a diplomatické činnosti zahraniční Československé národní rady v čele s T. G. Masarykem mohl samostatný stát vzniknout. 

Úvodem výstava vylíčí příčiny vzniku I. světové války a počátek formování a působení československých legií v Rusku, Francii a Itálii. Z regionálního hlediska se zaměří na vyhlášení samostatné republiky v Lounech, vztah Lounských k T. G. Masarykovi a na činnost jednoty Československé obce legionářské v Lounech během první republiky. Připomene rovněž zapojení legionářů Lounska do II. odboje za nacistické okupace.

Těžiště expozice bude vycházet především z prezentace osudů vybraných legionářů, kteří z Lounska pocházeli, nebo s ním spojili svůj život později. Poprvé budou vystaveny materiály pocházející většinou z osobních pozůstalostí, doplněné předměty ze sbírek muzea, soukromých zdrojů, sběratelů, popř. dalších institucí. Jedná se hlavně o fotografie, legionářská alba, deníky, zbraně, uniformy a mnohé válečné výrobky.

Výstava Legionáři Lounska za samostatnost Československa je přístupná až do 25. listopadu. Doprovodnou akcí bude autobusový zájezd na prohlídku Legiovlaku v Rakovníku a muzea T.G.M. v Lánech v sobotu 24. listopadu. Návrat bude spojený s pietním aktem věnovaným Adolfu Svítkovi z Divic, padlému legionáři u Zborova.

Foto: Oblastní muzeum v Lounech.