e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Ve Strupčicích se v neděli otevře interaktivní naučná stezka

publikováno: 23.9.2015, kategorie: Turistika, autor: Luděk Pěnkava

Sdílet: facebook twitter google+

Během svatováclavské pouti v sobotu o víkendu 25. až 27. září se ve Strupčicích na Chomutovsku otevře nová naučná stezka, která provede turisty historií i současností obce. Pro děti nabídne celé řadu úkolů, příběhy pamětníků i minizoo. Slavnostní otevření se koná v neděli 27. září v 15,00 hodin.

Na konci loňského roku získal Spolek přátel památek obce Strupčice grant od Nadace Via, jejímž prostřednictvím Poštovní spořitelna finančně (částkou 89 700 Kč) podpořila projekt s názvem „Babičko, dědečku vyprávěj“, jehož součástí je vybudování interaktivní naučné stezky ve Strupčicích. A tak během letošního roku ve spolupráci Spolku, obce a zdejší základní školy postupně vznikala naučná stezka, která z výchozího stanoviště u Sportovního areálu ve Strupčicích k poslednímu bodu, jímž je strupčická rozhledna Maják, měří celých 3,6 km.

Na stezce bude umístěno 10 informačních panelů, opatřených QR kódy, které uživatele „chytrých“ mobilů a tabletů navedou na doplňující informace - fotografie, které se na panely nevešly, či vyprávění pamětníků. Na stezce nebude chybět ani odpočívadlo. Dětem zpestří cestu tzv. motanice, vědomosti si budou moci ověřit pomocí pracovních listů pro různé věkové kategorie, zastavit se na dětském hřišti v zahradě zdejší mateřské školy nebo si prohlédnout zvířata (lamy, pštrosy aj.) ve zdejší „minizoo“.

Do projektu se zapojilo několik žáků základní školy, kteří pod vedením pana učitele Votruby natáčeli a zpracovávali vyprávění a příběhy pamětníků. 

V současnosti práce na projektu „Babičko, dědečku vyprávěj“ finišují. Naučná stezka bude slavnostně otevřena v rámci oslav tradiční strupčické Svatováclavské pouti v neděli 27. září v 15 hod. u Sportovního areálu ve Strupčicích. Kdo budete mít chuť si stezku v premiéře projít a vyzkoušet svou fyzičku, vezměte si sportovní obuv.