e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 25. až 28. září

publikováno: 23.9.2015, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Víkend, který vám prodlouží pondělní státní svátek, bude samozřejmě ve znamení svatého Václava. S jeho jménem budou spojená vinobraní, koncerty, posvícení, poutě... Vybírejte ze dvou desítek inspirativních akcí v regionu.

Kadaňské babí léto
V sobotu 26. září se na Maxipsa Fíka v Kadani bude sportovat. Kadaňské babí léto bude patřit pochodu s nordic walking holemi, zájemci si zatančí s televizními hvězdami Janem Onderem a Lucií Hunčárovou. Připravený bude i kurz malování. Tečku za sportovně-kulturním odpolednem udělá koncert skupiny Yo Yo Band. Startovné je zdarma, podrobnosti se dozvíte v článku Na Kadaňské babí léto s pochodem nordic walking přijede i YoYo band

Litvínovský kaštánek
Nultý ročník festiválku folkové, trampské a country muziky na Malé scéně letního areálu Loučky v podhůří Krušných hor nad Litvínovem se koná v sobotu 26. září od 17,00 hodin. Zahrají ostřílení interpreti této muziky: Vojta Kiďák Tomáško, Stráníci s hostem Jardou Popelkou, Jindra Kejak a Popelky.

Noční prohlídka kláštera
Večerní prohlídka cisterciáckého kláštera v Oseku nabídne unikátní atmosféru tohoto duchovního místa, osvíceného jen svíčkami. Prohlídka začíná 25. září v 21,00 hodin. Je nutné si vstupenky zarezervovat předem osobně v ITC Osek, na tel. čísle 417 822 138 nebo na e-mailové adrese itc@osek.cz. Vstupné 100 Kč.

Svatováclavský koncert
Svatováclavský koncert v kostele sv. Václava v Kalku v Kršných horách bude věnován 460. výročí založení obce. Proto bude toto slavnostní odpoledne také malým nahlédnutím do historie Kalku a jeho okolí. V sobotu 26. září od 15,00 hodin čeká návštěvníky výstava záznamů ze starých kronik a fotografií historických pohlednic, hrát a bude vokálně-instrumentální soubor Madrigal a hosté ze sousedního Německa – Heimatchor z Marienbergu a rodinný sbor Seidler z Olbernhau. Každý návštěvník obdrží symbolický dárek k výročí obce a budete mít možnost zakoupit si upomínkové předměty s obecní tématikou. Vstupné a občerstvení bude pro návštěvníky koncertu zdarma. 

Habánkova rallye
Počtrnácté pořádá Docela velké divadlo v Litvínově Habánkovu automobilovou ralley pro děti a rodiče. Automobilové závody s drakem Habánkem odstartují v neděli 27. září ve 14,00 hodin v Litvínově, na parkovišti u divadla. Součástí startovného jsou konzervy pro pejsky litvínovské městské policie. Pokyny pro rodiče najdete v tomto článku.

Noc s vědci 
Severočeská hvězdárna a planetárium v Teplicích se připojuje k Evropské noci vědců, která letos připadá na pátek 25. září. Celé odpoledne od 16,00 hodin až do noci čekají návšěvníky zajímavé přednášky, pozorování noční oblohy a soutěž o dalekohledy. Vstup zdarma. Více se dočtete zde.

Svatováclavské vinobraní
Vinice Františkánských zahrad v Kadani vydají o víkendu svou úrodu. V sobotu 26. září se od 10,00 hodin koná tradiční svatováclavské vinobraní. Hrát budou hudební skupiny onica, Linda a Medicimbal, v tombole můžete vyhrát klášterní víno, med nebo slivovici, připraveny budou degustace s odborným komentářem i ukázky zpracování hroznů. Každou hodinu se konají prohlídky sklípku. Ochutnat samozřejmě můžete místní víno, burčák i mošt.Vstupné 30 Kč.

Oslavy v Čeradicích
Úctyhodné výročí 900 let si připomíná obec Čeradice na na Lounsku. Slavit bude v sobotu 26. září na fotbalovém hřišti. Od 12,00 hodin se koná mše v kapličce a poté budou pokračovat od půl druhé oslavy. Navštíví je také dvojice Mojmír Maděrič a Richard Tesařík, vystoupí šermíři Vítkovci, sokolníci. Prohlídnout si můžete staré fotografie na obecním úřadě a zpřístupněna bude cesta pro pěší na Židovský hřbitov.

Svatomichaelské slavnosti
Prodloužený víkend nabídne oslavy také v pondělí, kdy si Litvínov připomene svého patrona svatého Michaela a zároveň oslaví 300 let od povýšení na městys a založení manufaktury na sukno. Program bude probíhat i o víkendu, ale hlavní slavnosti s jarmarkem, koncerty, divadle, jízdami na koních, ale také příležitostnou poštovní přepážkou proběhnou v pondělí 28. září. Podrobný program najdete zde.

Jezeří v květech
Od soboty 26. až do pondělí 28. září můžete navštívit zámek Jezeří na Litvínovsku, kam se sjedou špičkoví floristé a vyzdobí interiéry a exteriéry zámku květinovými aranžemi. Letos na téma Oslava narozenin. Vyzdobené prostory si návštěvníci budou moci projít samostatně, vždy od 10,00 do 18,00 hodin. Vstupné 50 Kč.

Jízda motoráčkem
U příležitosti 130. výročí moldavské dráhy se v sobotu 26. září koná další mimořádná jízda na této trati z Mostu na Moldavu v Krušných horách – podzimní jízda historickým motoráčkem Hurvínek. Jednosměrná jízdenka 100 Kč, zpáteční 150 Kč, rezervace jízdenek pouze e-mailem: moldavska-draha@krusnohori.cz. Akci pořádá Českojiřetínský spolek s partnery. Podrobnosti na http://www.moldavska-zeleznice.cz. Na nádraží v Oseku bude od 10,00 do 15,50 hodin otevřena výstava 130. výročí spojení se Saskem a také modelové kolejiště, v prodeji budou i různé upomínkové předměty a razítka.

Žernosecké vinobraní
Další oslava sklizně vína se koná ve vinařské oblasti Litoměřicka, ve Velkých Žernosekách na břehu Labe. Už v pátek 25. září se v 17,00 hodin otevře historické tržiště se stánky a řemesly a v osm večer projde obcí průvod s loučemi a koná se zábava v kulturním domě. Sobotní program zahání v 11,00 hodin požehnání úrodě v kostele a opět se otevře tržiště. Ve 14,00 hodin vyrazí obcí další průvod a poté bude losování tomboly s hlavní cenou – obřím hroznem. Zahraje také cimbálovka či Michal David Revival. Ve sportovním areálu budou pouťové atrakce a na zahradě KD od 15,00 hodin program pro děti. V devět večer se rozvítí nad Žernoseky ohňostroj. Vstupné je 100 a 50 Kč. Obec bude uzavřena pro automobily, využít můžete výletní vláček z Litoměřic nebo třeba přívoz, kdy na druhém břehu Labe budou parkovací místa.

Farmářské trhy
V Roudnici nad Labem už mají vinobraní za sebou a v sobotu 19. září nabídnou své produkty nejen vinaři, ale i další producenti na farmářských trzích na Husově náměstí. Prodávat se bude od 8,00 do 12,00 hodin, navíc se od 8,30 hodin koná i doprovodný kulturní program.

Svatováclavská oslava s Babami
Bolebořské Baby zvou na svatováclavskou oslavu, která proběhne v sobotu 26. září od 14,00 hodin proběhne v areálu bývalého rekreačního střediska v Boleboři. Oslava bude spojená s vyhodnocením soutěže o nejhezčí místní zahrádku. Pro děti budou připraveny pamlsky, pro dospělé bohatá tombola. K tanci a poslechu hraje skupina Makovec. 

Krásnodvorské pozdní léto
Druhý koncert pozdního léta v Krásném Dvoře se uskuteční v sobotu 26. září od 19,00 hodin. Zahraje saxofonové a klarinetové kvarteto Harmony Quartet. Vedle skladeb klasické hudby od J. S. Bacha, W. A. Mozarta a G. F. Händela zazní také slavné muzikálové, swingové a filmové melodie od G. Gershwina, D. Ellingtona, Gl. Millera, H. Manciniho, S. Becheta, L. Cohena, J. Ježka jako jsou Moon River, In The Mood, Tiger Rag, Mood Indigo, Petite Fleur, Tři strážníci a mnohé další. Vstupné 120 Kč, rezervace na tel. 415 210 004.

Svatováclavská pouť
Kostel svatého Václava mají také ve Strupčicích na Chomutovsku, takže ani tam nechybí pouť. Od pátku budou na návsi pouťové atrakce, hlavní program se koná v sobotu 26. září ve dvoře obecního úřadu. Těšit se můžete na hudbu, kejklíře, šermíře, představí se nová hasičská cisterna, večer se koná taneční zábava. V neděli od 10,45 hodin začne v kostele bohoslkužba a v pondělí 28. září v 15,00 hodin tamtéž svatováclavský koncert. Součástí pouti bude v neděli 27. září v 15,00 hodin otevření interaktivní naučné stezky, která provede turisty historií i současností obce. Podrobnosti o ní v článku v dnešním Magazínu.

Konec sezóny ve mlýně
Naposledy se v této turistické sezóně rozburácí ve Vernerově mlýně v Brlohu na Lounsku naftový motor Laurin a Klement z počátku minulého století. Podívat se můžete přijít v neděli 27. září ve 14,00 hodin, kdy mlýn ukončí letošní návštěvnickou sezónu.

Staroslovanské posvícení
V neděli 27. září můžete zavítat do archeologického skanzenu v Březně u Loun, kde se bude od 10,00 do 16,00 hodin konat posvícení. Uvidíte a vyzkoušíte si výrobu pochoutek s tisíciletou tradicí jako třeba sýry, mošty, medovinu, perník, placky a kaše všeho druhu. Připravena jsou také tématická povídání – v 11,00 hodin o jablíčkách, ve 13,00 hodin setkání s myslivcem a ve 14,00 hodin se včelařem. V 15,00 hodin vystoupení folklorního souboru ZUŠ Žatec. Vstupné dobrovolné.

Václavská pouť
Další svatováclavskou pouť budou slavit v pondělí 8. září v Lovosicích. Od rána až do večera bude připraven program na Václavském náměstí, hudba bude znít v lesoparku Osmička a odpolede bude otevřena také historická scéna u Osmičky. Pro veřejnost bude zpřístupněna radniční věž, program doplní výstava traktorů a sraz historických automobilů.

Ovocnářská výstava
Již třetí ročník ovocnářské výstavy v zahradě Křížovy vily v Žatci můžete navštívit v pátek a v sobotu 25. a 26. září od 10,00  do 17,00 hodin. Po oba dny budou  prostory Křížovy vily i zahrada patřit regionálnímu ovoci a ovocnářským produktům, ochutnávky doplní série přednášek, poradenství a prodej. Podrobný program přehlídky zde.

Zatmění Měsíce
Krásnou podívanou nabídne v pondělí 28. září nad ránem hvězdné nebe nad našimi hlavami. Pozorování zatmění Měsíce se chystá ve hvězdárnách v Teplicích na hvězdárně na Písečném vrchu a Kadani ve Františkánských zahradách (od 3,00 hodin) a Mostě na Hněvíně od půl třetí ráno. Podrobnosti přineseme.

Vernisáž v Bunkru
Nekomerční galerie v bývalém podzemním protiletadlovém krytu v Mostě (ulice Josefa Skupy 2279/44, Most) zahájí další výstavu. V sobotu 26. září v šest večer se otevře výstava Aleš Novák - Miniatury. Pro Bunkr Aleš Novák připravil sérii obrazů, které reagují na malý a intimní prostor galerie. Potrvá do 16. října, jak se tam dostat se dozvíte na webu galerie.

Tvořivé odpoledne s Afrikou
Tvořivé odpoledne pro děti, inspirované výstavou Umění domorodé Afriky se koná v Galerii Sladovna v Žatci v neděli 27. září od 13,30 do 16,30 hodin. Vyrábět se budou domorodé masky, v případě zájmu si doneste zajímavé přírodní materiály na ozdobu. Vstupné 20 Kč.

Foto: Obecní úřad Strupčice.