e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Dům porcelánu v Dubí představí design Volné ruky

publikováno: 23.9.2015, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Podzimní výstava v Domě porcelánu s modrou krví v Dubí je věnována tvorbě teplického rodáka Dalibora Worma, jednoho z předních českých výtvarníků. Představí jeho užitný porcelán, který vytvořil za posledních dvacet let, společně s několika ukázkami jeho malířské tvorby. Vernisáž dnes, ve středu 23. září uvede staročínská poezie. Prodlouženo do 18. listopadu.

Vernisáž výstavy v prostorách Domu porcelánu s modrou krví začíná v 17,00 hodin a i tentokrát se program vernisáže tematicky váže k dílu autora. Pozvání přijal divadelní, filmový a rozhlasový herec Hynek Chmelař, který výstavu uvede přednesem vybrané staročínské poezie. S dílem autora pak odborně seznámí sinoložka, historička umění a kurátorka Sbírky asijského umění Národní galerie v Praze PhDr. Petra Polláková. Zážitek během zahájení zpříjemní také možnost občerstvení v podobě vybraných druhů kvalitních sypaných čajů, které pro všechny bude připravovat čajový znalec Dan Drechsler z Lomu u Litvínova. 

Přednáška o volné a užité tvorbě autora se koná ve středu 14. října od 17,00 hodin. Výstava potrvá do 30. října a otevřeno je od pondělí do čtvrtka 8,00 - 17,00 hodin, pátek 8,00 - 15,00 hodin.

Dalibor Worm vystudoval Střední průmyslovou školu keramickou v Bechyni a poté Ateliér keramiky a porcelánu na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze (1985–1991). Po studiích krátce působil jako výtvarník duchcovské manufaktury Royal Dux Bohemia, poté na tři roky nastoupil jako odborný asistent na Katedru výtvarné výchovy University J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. V roce 2000 založil studio Design Volné ruky, autorskou značku, pod níž tvoří užitý porcelán s nezaměnitelným rukopisem. Má za sebou řadu výstav doma i v zahraničí a jeho práce najdeme ve veřejných i soukromých sbírkách v Evropě, Asii a USA. Několikrát se také zúčastnil mezinárodních sympozií v Dubí. Od roku 2011 působí na Katedře výchov uměním Pedagogické fakulty UJEP a zároveň učí na Masarykově ZŠ a MŠ v Krupce.