e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Požár výletní lodi Bohemica v Ústí nad Labem

publikováno: 23.9.2009, kategorie: Zajímavosti, autor: Luděk Svoboda

Sdílet: facebook twitter google+

To je námětem dnešního taktického cvičení hasičských záchranných sborů. Akce s celým názvem "Požár lodi Bohemica s evakuací osob a následným únikem ropných látek do řeky Labe" proběhne v Ústí nad Labem – Vaňově na řece Labi. Tématem cvičení je zdolávání požáru s hromadnou evakuací osob výletní lodi, instalace norných stěn, jímání uniklých ropných produktů a záchranné práce na vodě.

Cvičení se krom pěti hasičských jednotek (HZS PS Ústí nadLabem, SDHO Velké Březno, HSP SŽDC, SDHO Mojžíř, SDHO Chabařovice) a dalších členů IZS, zúčastní loď Bohemica s posádkou, 30 figurantů na palubě lodi, 1 osoba ve vodě, vrtulník LZS.

Námět cvičení: Při plavbě výletní lodi Bohemica dojde ke zkratu elektroinstalace ve strojovně a požáru. Obsluha strojovny ve snaze likvidovat ohnisko požáru otevře poklop do strojovny, vznítí se nahromaděné páry a plyny a dojde k výbuchu. Jeden člen posádky je popálen. Následně začne unikat do řeky nafta z poškozeného trupu. Při evakuaci osob z lodi z neopatrnosti spadne do vody jeden člen posádky a zůstává zraněn ve vodě.