e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Hradozámecká noc zakončí prázdniny na zámcích

publikováno: 23.8.2022, kategorie: Památky, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Letošní Hradozámecká noc proběhne v sobotu 27. srpna a zapojuje se do ní řada památek. Užít si tak můžete večerní prohlídky a bohatý program. Na Červeném Hrádku to bude v rytířském duchu, na Stekníku se bude chystat zámecká slavnost a na Krásném Dvoře vás čekají hraběnka s hrabětem.

Na zámku Červený Hrádek začne už v 15,00 hodin dětskými soutěžemi v rytířském duchu. Představí se herold, sokolníci, dobové tanečnice a hudba, uvidíte rytířské ležení, dětskou bitvu. Hlavním bodem programu dobové scény bude rytířský turnaj na koních, který proběhne hned dvakrát. Vstupné 160 Kč, snížené 80 Kč, rodinné 380 Kč.

Zámek Ploskovice u Litoměřic si můžete v sobotu od 19,00 hodin projít za umělého osvětlení a ve společnosti postav z časů dávno minulých. Vstupenky si rezervujte na tel. 416749092.

Večerní a noční hrané prohlídky v zámeckých interiérech na Stekníku u Žatce vás tentokrát přenesou do prostředí šlechtických zábav a slavností. Během prohlídek zjistíte, co vše taková slavnost obnášela. Těšit se můžete nejen na pana hraběte a jeho choť, ale také na příběhy, které prožívá při přípravách slavnosti zámecké služebnictvo. Uvidíte šlechtický ples v naší zámecké sala terreně nebo šermířské souboje na horní zámecké terase. Prohlídky začínají každou půlhodinu od 19,00 do 21,30 hodin, rezervace na steknik@npu.cz, nebo telefonu 778 486 747 nebo 778 882 956.

Noc plnou zážitků chystá zámek Krásný Dvůr na Podbořansku. Strávit tam můžete celý večer - v 19,00 hodin přijíždí paní hraběnka a bude vyprávět o životě na přelomu 18. a 19. století. Druhý zážitek se točí kolem zámeckých koní, jak napovídá název „Práskni do koní“. Zájemci se mohou projet bryčkou po nádvoří. Ve 21,00 hodin se koná koncert ve Velkém sále zámku. Klavírista Michal Mašek pozve hudbymilovné obecenstvo na „Dostaveníčko s Beethovenem“. I další zážitek se odehrává v zámku, kde průvodce v kostýmu hraběte Jana Rudolfa Černína provede návštěvníky expozicí. Na závěr „Libůstek pana hraběte“ nabídne drobný zákusek. Ve 23,00 hodin se návštěvníků opět ujme paní hraběnka a vystoupá s nimi na půdu, kde bude připraven přípitek. Nejen pro odvážné je půlnoční procházka parkem k nasvícenému Novogotickému templu v doprovodu Jana Rudolfa Černína. Zájemci o „Půlnoční rendez-vous“ by si neměli zapomenout vzít baterku a vybavit se vhodnou obuví. Program zakončí „Piknik pod hvězdami“ s kastelánkou Krásného Dvora Michaelou Hofmanovou, který začne na zámecké zahradě v hodinu po půlnoci. Vstupné na celý večer je 1000 Kč nebo si můžete vybrat jen jednotlivé akce. Vstupenky je možno koupit online přes webové stránky či přímo na pokladně zámku.

Duchcovský zámek si můžete prohlédnout v sobotu od 18,00 hodin. Otevře se nejnovější zámecká expozice o duchcovských Valdštejnech. Poslední vstup je ve 21,30 hodin.

V Benešově nad Ploučnicí budou probíhat kostýmované prohlídky zámku během celého dne. Taktéž během celého dne budou průběžně po celém areálu rozmísťované malované kamínky v rámci oblíbeného kamínkování. Od 11,00 a 13,00 hodin je pro nejmenší návštěvníky přichystána speciální Prohlídka s princeznou a v mezičase zábavný program s Balónkovou Evičkou. Od 15,30 hodin se těší paní kastelánka, která povede speciální prohlídku Dolního zámku, během které se návštěvníci dozvědí nejednu zajímavost. Na závěr nesmí chybět poslední letošní Noční prohlídka, která začíná od 20,00 hodin. Na prohlídku s kastelánkou a na Prohlídku s princeznou je nutná předběžná rezervace, a to na: kristkova.jana@npu.cz či na +420 773 764 678. Vstupenky na Noční prohlídku zakoupíte online přes webové stránky zámku.

Foto: Státní zámek Stekník.