e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zaniklá osada Königsmühle znovu ožije na konci srpna

publikováno: 23.8.2013, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Petr Mikšíček

Sdílet: facebook twitter google+

Již druhým rokem přivítá údolí za Klínovcem v Krušných horách umělce z Čech, Německa a dalších zemí. V rámci Land and Art setkání, které proběhne 28. 8. - 1. 9., zde potkáte malíře, řezbáře, landartisty, básníky, divadelníky, muzikanty a mnoho dalších zajímavých osobností, kteří se prostřednictví svých uměleckých instalací a představení pokusí oživit ruiny zaniklé osady.

Za účasti odborníků z oblasti ochrany památek a ochrany přírody se může návštěvník nejen vydat na procházku po okolí, ale také zapojit do debaty o záchraně této unikátní obce. Díky sběru příběhů a vyprávění pamětníků se zase naopak může dozvědět něco o minulosti.

"Ruiny malé osady jsou totiž ojedinělým pozůstatkem krajiny, která nenávratně zmizela s odsunem německého obyvatelstva po roce 1945. Malé osady, samoty hluboko v srdci Krušných hor nebyly nikdy dosídleny. Domy se brzy rozpadly nebo byly zbourány a okolní louky většinou zalesněny. Podobně zanikly Chaloupky, Günterovy domky, Ptačí, Fuchswinkel, Ziegenschacht, Kaffy... Zůstaly po nich nanejvýš zbytky zdí a prázdná údolí. Osada Königsmühle je zvláštní tím, že v ní zůstaly stát všechny stavby, údolí není zalesněno a jako celek představuje krásný příklad dožívající krušnohorské samoty uprostřed nádherné přírody. Již samotná cesta z obce Háj, dlouhá 1 kilometr představuje zážitek z toho nejhezčího, co Krušné hory nabízejí," vypráví organizátor akce Petr Mikšíček z občanského sdružení DoKrajin.

Silný duch místa inspiruje organizátory i umělce ke společné práci na dotvoření zdejší krajiny. Proto vzniknou ve spolupráci s městem Loučná pod Klínovcem stojany pro krajinné malování, které zůstanou pro návštěvníky v provozu i po skončení festivalu. V údolí bude fungovat hospůdka a kuchyně s typickými krušnohorskými pokrmy z české i německé strany hor. Vstup je zdarma s tím, že umělci uvítají jakýkoli příspěvek na jejich práci.

Na letošním ročníku společně pracují občanská sdružení Antikomplex, DoKrajin a německým partnerem je sdružení Lichtfabrik z Annabergu. Celé setkání podporuje město Loučná pod Klínovcem, Destinační agentura Krušné hory a Die Grünen ze Saska.