e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Program Živá kronika otevře kostel v zaniklých Mikulovicích

publikováno: 23.7.2019, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

V sobotu 27. července se poblíž Klášterce nad Ohří koná druhý ročník akce, která přiblíží osudy zaniklých obcí na Klášterecku. Program Živá kronika, který pořádá Vlasta Fišrová ve spolupráci s místní farností, se bude konat v kostele svatého Mikuláše v Mikulovicích, jediném pozůstatku zmizelých vsí. Letošní ročník se ponese ve výtvarném duchu, chybět nebude ani hudba a posezení v trávě.

Mikulovice a Vernéřov musely ustoupit plánované výstavbě popílkoviště pro elektrárnu Prunéřov. Z tohoto plánu nakonec sešlo, přišly změny nejen politické, ale i technologické, a to odsíření. Obce už byly ale téměř zničené. Zůstala kaplička u cesty mezi Kláštercem nad Ohří a Kadaní, nad níž se klene Mikulovická lípa, a také kostel svatého Mikuláše. Jeho obnovená kupole je vidět mezi stromy třeba od cesty z Chomutova do Klášterce nad Ohří, mezi poli a zalesněným návrším. "Kostel tak zůstal jako jisté memento, podobně jako v Mostě byl kostel Nanebevzetí Panny Marie po likvidaci historické části města přesunut na kolejích, tak tady byl ponechán na místě. V krajině plné stromů a dnes již jen občas viditelných zbytků původních domů. Zůstal i původní hřbitov kolem kostela, který je upraven v pietní místo, dávno se tu již nepohřbívá, většina hrobů byla odvezena jinam. Převládá tu přírodní ráz krajiny i určitá kultivovanost místa, o kterou se stará kadaňská farnost. A právě ve spolupráci s farností tu pořádám kulturní akci, která připomíná historii místa, a příchozím dává zažít zdejší genius loci," vysvětluje svůj cíl Vlasta Fišrová z Klášterce nad Ohří.

"Vloni jsem do kostela přenesla výstavu o historii obcí a přidala k ní i vyprávění architektů Jaroslava Pachnera a Ladislava Komrsky o tom, jak je kostel, který pochází ještě z období gotiky, cenný," říká V. Fišrová.

Letošní ročník akce se ponese hlavně ve výtvarném duchu, svou tvorbu představí několika výtvarníků, z nichž nejznámnějším je Herbert Kisza. Uvidíme několik jeho grafik a obrazů, které se vztahují přímo k Mikulovicím. Akci s názvem "Živá kronika Mikulovic a Vernéřova" zahájí skladba Ave Maria v podání studentky konzervatoře Martiny Heroldové v 10,00 hodin. 

Náležitý prostor dostanou také studenti kláštereckého gymnázia, kteří představí svůj projekt sběru vzpomínek pamětníků. Studenti vytvářejí videa s pamětníky, k nimž patří i literátka Markéta Kurešová. Ta v rámci autorského čtení přečte svou nejnovější povídku. Příchozím - i rodinám s dětmi - bude k dispozici výtvarná dílna Nadi Hoštové. 

Hudba zazní i odpoledne a to od 17,00 hodin v podání uskupení Janek & kapela z Perštejna. "Poté pan farář Josef Čermák pronese závěrečné duchovní slovo a požehná nám na cestu," uzavírá program Vlasta Fišrová.

Občerstvení v podobě jídla a pití si raději vezměte s sebou, i když pořadatelé chystají na 12. hodinu menší posezení v trávě před kostelem, nejedná se totiž o hlučnou komerční akci s prodejními stánky. Vstupné je dobrovolné. Jak se ke kostelu dostat? Auto je možné nechat u silnice pod mírným vrškem, případně se vydat i delší pěší cestou z Klášterce nad Ohří nebo Kadaně. Hendikepovaní mohou přijet osobním autem až před kostel. Akci finančně podpořilo město Klášterec nad Ohří.