e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Pozorování zatmění Měsíce na jezeře Milada

publikováno: 23.7.2018, kategorie: Zajímavosti, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Zajímavý nebeský úkaz, kterým je neobvykle dlouhé úplné zatmění měsíce, můžete pozorovat tento pátek 27. července večer na jezeře Milada na Ústecku. Pozorování pro veřejnost pořádá Severočeská hvězdárna a planetárium v Teplicích, která zde umístí svou přenosnou pozorovací techniku.

"I v době, kdy probíhá rekonstrukce naší hvězdárny, chceme přiblížit zajímavé úkazy na obloze veřejnosti, a proto vyrážíme do terénu s naší přenosnou technikou. Stanoviště budeme mít u severozápadního cípu jezera v místě Zalužanského rozcestí, kam se dá pohodlně dojet i autem," láká Petr Dušek z teplické hvězdárny. 

Kromě zatmělého Měsíce bude zajímavým objektem pro pozorování planeta Mars, nacházející se právě v opozici se Sluncem, tedy v úplňku.

Akce začíná v devět hodin večer a bude končit v půl jedné ráno. Úplné zatmění Měsíce bude trvat téměř hodinu a třičtvrtě, takže půjde o nejdelší úplné zatmění v tomto století. Měsíc vychází ve 21,10 hodin a úplné zatmění začne v půl desáté.

Zde jsou souřadnice místa konání: GPS: 50°39‘34“N, 13°55‘34“E

Pozorovat zatmění Měsíce bude možné také ve Františkánském klášteře v Kadani a u bývalého kina Oko v Chomutově, podrobnosti v Tipech na víkend ve středu.