e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Kam s dětmi, když v Sasku prší

publikováno: 23.7.2012, kategorie: Pro děti, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Česko-saské pohraničí nabízí řadu programů pod střechou, kde se vaše děti rozhodně nebudou nudit. Oblíbeným výletním místem je aquapark v Marienbergu nebo hračkářské muzeum v Seiffenu. Přidáme ještě dům plný her v Olberhnau, manufakturu snů v Annaberg-Buchholz, vodní lázně v Altenbergu...

Velký vodní park
Aqua Marien leží na okraji Marienbergu, jen asi 15 kilometrů od přechodu v Hoře Svatého Šebestiána. V provozu je celoročně. Návštěvníkům nabízí bazén s umělým vlnobitím, dva venkovní vyhřívané bazény, sauny, dětské brouzdaliště pro nejmenší s atrakcemi, skluzavky... Součástí areálu je minigolf, bowling a vnitřní samooblužná restaurace, kam je možné chodit v plavkách.
Příjezd k aquaparku je dobře značek, od české hranice musíte projet celým městem, na místě je dostatek parkovacích míst. Dvouhodinová vstupenka pro dospělé stojí 9 EUR, celodenní 12 EUR, pro děti od 3 do 6 let 4 EUR, rodinná vstupenka na celý den 31,50 EUR. Otevřeno je denně od 10,00 do 22,00 hodin. Informace na www.aquamarien.de v češtině.

Lázně Raupennest
Oblíbené a velmi blízké koupání nabízí také lázeňský areál Raupennest v Altenbergu, hned za hraničním přechodem Cínovec. Zdejší aquapark nabízí několik různě teplých bazénů včetně venkovních vyhřívaných a dětského. Chybí zde sice atrakce jako skluzavky a tobogány, ale užijí si tu jak dospělí, tak menší děti, který prostě stačí jen voda. Občerstvení vám poskytne menší restaurace před vchodem. Aquapark nabízí také lekce plavání pro miminka nebo plavání pro těhotné.
Otevřeno je od pondělí do pátku od 12,00 do 21,00  hodin, o víkendech a německých svátcích již od 9,00 hodin. Vstupné na dvě hodiny pro dospělé je 4,50 EUR, pro děti od 6 do 18 let 3,50 EUR, na celý den 9 a 6 EUR, v nabídce jsou i rodinné vstupenky od 11 EUR pro 2 dospělé a jedno dítě na dvě hodiny. Pojedete-li od přechodu Cínovec, projeďte téměř celý Altenberg a na světelné křižovatce za benzínovou pumpou OMW se dejte doleva na Rehefelder Straße. Informace v němčině na www.raupennest.de.

Krušnohorské muzeum hraček Seiffen
Celé hodiny můžete strávit v budově muzea hraček v Seiffenu a prohlídku můžete rozšířit i o zdejší obchody, prodávající dřevěné hračky, figurky a vánoční svícny, které vám poslouží jako malá muzea. Tři patra muzea v centru Seiffenu vám představí historii i současnost dřevařské výroby v německých Krušných horách. Prohlédnout si můžete zasněžený model městečka, hračky všech velikostí a druhů, vánoční dekorace, miniautury i lustry. Dominantou muzea je obří pyramida přes dvě patra. V muzeu je mnoho míst, kde si mohou děti funkční hračky vyzkoušet, zkusit různé hlavolamy nebo stavět z kostek.
Otevřeno je denně od 10,00 do 17,00 hodin, díky výtahům můžete muzeum navštívit i s kočárkem. V muzeu je malý obchod a šatna. Vstupné pro dospělé je 3,50 EUR a pro děti od 4 do 16 let 1,50 EUR, rodinné vstupné 8 EUR. Během roku, mimo Vánoc, není problém zaparkovat přímo u muzea za menší poplatek. Do Seiffenu se nejlépe dostanete přes hraniční přechod Mníšek, odkud je to jen necelých 5 kilometrů. Informace v češtině na www.spielzeugmuseum-seiffen.de.

Stockhausen Olbernhau
Bez ohledu na venkovní počasí spolehlivě zabaví děti tzv. Stockhausen, nebo-li Živá země hraček. Je součástí areálu Saigerhütte v Olberhnau. Cesta z Brandova vám nezabere víc než pět minut, areál totiž leží přímo na hranicích. Tři patra budovy s více než tisícem metrů čtverečných nabízí prostor pro hry všem od batolat po hravé dospělé. Dominantou obří herny je desetimetrová skluzavka v obřím hradu. Tématem číslo jedna je tu dřevo, a tak si děti mohou pohrát s hromadami kostek, vyzkoušet dřevěné hlavolamy, vláčkodráhy, nebo si zkusit obsluhovat v krámku. Další patro je určeno pohybovým hrám, takže nechybí prolézačky a skluzavky.
Ve všední dny je otevřeno od 12,00 do 18,00 hodin, víkendy, svátky a saské prázdniny 10,00 – 18,00 hodin, vstup dospělí 5,95 EUR, děti 5,15 EUR, děti do 100 cm 1 EUR, dále jsou nabízeny různé rodinné karty. V přízemí najdete malé občerstvení a také tvořivou dílnu. Nejlépší cesta vede pěšky z parkoviště na hraničním přechodu Brandov (nelze zde přejet autem), u muzea vodního hamru se dejte branou vlevo. Informace a speciální programy pro děti na webu www.stockhausen-spielzeugland.de (pouze v němčině).

Manufaktura snů
Dalším domem, kde vaše děti mohou obdivovat a poznávat staré lidové umění hravou formou, je Manufaktura snů v Annaberg-Buchholz. I zde vás čekají tři patra zážitků, jen trochu v modernějším hávu než v Seiffenu. Dospělí se dozví spoustu zajímavostí o bohaté minulosti krušnohorského řezbářského umění, o zdejších pohádkách a pověstech i o hornické tradici. Děti zaujme možnost řadu exponátů ovládat a uvést jejich důmyslné mechanismy do chodu. V prostředním patře můžete usednou u netradičních „televizních“ obrazovek a vyslechnout příběhy a pohádky. Historické exponáty jsou doprovázeny krátkými filmy nebo vysvětlujícím komentářem. Přepínat přitom můžete z němčiny do angličtiny a češtiny.
Otevřeno je denně od 10,00 do 18,00 hodin. Vstupné dospělí 7 EUR, děti 4 EUR, do 6 let zdarma. V areálu je kavárna, v okolí řada obchodů a možností občerstvení. Pro cestu doporučujeme hraniční přechody Hora Svatého Šebestiána (cca 25 km) nebo Vejprty (cca 10 km). Parkovat je možné v podzemní garáži pod náměstím nebo v parkovacím domě Altstadt na okraji centra u silnice B101. Informace i v češtině na www.manufaktur-der-traeume.de.