e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V Žatci začala rekonstrukce synagogy

publikováno: 23.6.2020, kategorie: Památky, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Rozsáhlá rekonstrukce žatecké synagogy a sousedního rabínského domu má proměnit areál v multifunkční kulturní prostor. Aktuálně provádí firma Metrostav odsolování zdiva a čekají ji i další náročné výzvy. Přestavba druhé největší synagogy v Česku vyjde na 45 milionů korun a většinu pokryjí dotace.

Synagoga v Žatci v současné době patří soukromému majiteli, bývalému primátorovi Chomutova Danielu Černému, který synagogu i rabinát před lety koupil a rozhodl se je zrekonstruovat a zpřístupnit veřejnosti. Vnější podoba budovy postavené v maurském stylu se má vrátit do stavu ze 19. století, vnitřní prostory už budou moderní s univerzálním využítím pro výstavy, koncerty a další aktivity. V části interiérů bude i expozice o historii židovské komunity v Žatci. 

V obou budovách firma Metrostav zrekonstruuje střechy, okna, fasády i interiéry. Projekt vyniká řadou speciálních technologií. „Vyzdvihl bych například odsolení zdiva pomocí stříkané celulózy. Touto metodou odstraníme ze zdí sůl, která se tam desítky let usazovala, a následně budeme moci navázat obnovou původních omítek a štuků. Zvláštní pozornost si dále zaslouží rozsáhlé restaurátorské kamenické práce na schodišti v synagoze a na truhlářských prvcích, zahrnující repase a repliky oken a dveří. Další zajímavostí je, že do zámečnických prvků budeme vypalovat piktogramy. Velkou výzvu budou představovat také nové okrasné vitráže,“ prozrazuje Daniel Lipert, vedoucí projektu z Metrostavu. Firma už například rekonstruovala synagogu v Úštěku.

Žatecká synagoga neslouží svému účelu od tzv. Křišťálové noci, kdy byla vypálena, nikoliv však zcela zničena. Později sloužila jako nemocnice a sklad. Teprve s novým majitelem byla alespoň částečně zprovozněna k výstavě, která se nyní kvůli rekonstrukci přesunula do nových galerijních prostor.

Rekonstrukce by měla skončit začátkem roku 2022. Následovat bude tvorba samotných expozic, na které však zatím majiteli schází finance. „Koupit synagogu, to byl ten nejbláznivější nápad v mém životě. Jenže ten dům toho v posledních desetiletích zažil fakt hodně, ať už za nacistů, v minulém režimu nebo za předchozích majitelů, kteří budovu dostatečně neopravili. Je na čase to prokletí prolomit,“ řekl Daniel Černý. Jak přispět můžete zjistit na webu www.synagoga-zatec.cz.

Foto: Archiv Metrostav a.s.