e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Proměna domů na náměstí v Bílině

publikováno: 23.6.2012, kategorie: Zajímavosti, autor: Karel Schön

Sdílet: facebook twitter google+

Náměstí Míru v Bílině se mění před očima. Obyvatelé města si změn všímají a většina z nich změny k lepšímu uvítá. Fasádní úprava dvou domů na náměstí Míru je téměř dokončená. V současné době se pracuje na rohovém domu, který spojuje Wolkerovu ulici s náměstím. Zde by se měla po dokončení obyvatelům objevit okrová barva nové fasády. Následovat budou opravy dalších domů. Práce budou pokračovat a pokračují, konkrétně na budově, kde sídlí živnostenský odbor a také odbor dopravy.

"Vypadá to výborně, už to bylo zapotřebí. Bílina právě něco podobného už moc potřebovala. Je to pěkný," říká pan Petr při pohledu na probíhající opravy domů. s jeho slovy souhlasí i dvě ženy, které si s velkým zájmem prohlížejí rozestavěná díla. "Mě se v Bílině líbí, že se zde vše opravuje. Je to o moc lepší, než to bylo dřív. Tady tu poštu co dělají, to je úplně nádherný," shodují se obě ženy.

Obyvatelstvo je ale různé a některým jsou probíhající práce lhostejné, dalším pak vadí fleky na fasádě či nerovnosti. "Domy na náměstí se musí dělat vápenou technologií, kterou doporučí Národní památkový ústav a z toho důvodu nemůžeme ovlivnit barevnost fasády," říká referent stavebního úřadu Měú Bílina Oldřich Jedlička. "Co nám doporučí památkový ústav , který je odbornou složkou Státní památkové péče, jsme povinni přijmout do svých závazných stanovisek a nějakým způsobem to zde na náměstí vytvořit. Máme možnost vymezit odstín fasády, ale to je jediné, co můžeme. Od obyvatel města Bíliny zaznamenáváme reakce takové, že se jim nelíbí fasády, z kterých pronikají bílé fleky. Ale to je vlastnost vápeného zdiva," doplnil Jedlička.

Jisté je tak jedno, náměstí Míru v Bílině změnou prochází a je jenom dobře, že domy, které se nyní opravují doznají změn. Ty byly nutností a po dokončení oprav fasád se náměstí v Bílině zařadí mezi ta přední v celém Ústeckém kraji.