e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend – 25. až 27. června

publikováno: 23.6.2010, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Poslední víkend před prázdniny je nabitý hudebními festivaly všech žánrů i vítám prázdnin pro děti. Navíc vám můžeme nabídnout třeba leteckou přehlídku, exhibici ve skocích do vody, výlet do železničního depa nebo závody horských kol.

100 let aviatiky
Na letišti v Ústí nad Labem si o víkendu můžete připomenout, že uplynulo 100 let od slavného letu inženýra Kašpara, který odstartovat éru aviatiky v Čechách. Program se koná 26. a 27. června a po oba dny můžete vidět unikátní rekonstrukci prvního letu Jana Kašpara na letounu Bleriot XI., pilotovaném Petrem Márou. V programu je také letová ukázka prvního letounu bratří Wrightů, vystoupení akrobatické skupina Flying Bulls, ukázky leteckých souborů z první světové války a průlet Gripenů.

Parkurové závody
Jezdecká společnost Hipodrom Most pořádá o víkendu červnové parkurové závody skupiny Czech Coal, které proběhnou od pátku do neděle vždy od 9,00 hodin. V pátek je na program soutěž dětí a začátečníků při hobby parkuru, v sobotu a neděli je na programu celkem devět jednotlivých soutěží od 100 do 150 cm za účasti jezdecké špičky ČR. Vstupné se neplatí.

Pučmeloun
Druhý ročník festivalu Pučmeloud fest se koná 25.- 26. června na statku v Konětopech u Loun. Hrát budou skupiny Tři sestry Banditos, Benjaming Band, Grande Tete. Hvězdou programu pak bude punková legenda Visací zámek. Páteční program patří country zábavě s kapelou Průvan, sobotní dopoledne je pro děti připraveno představení historického šermu, koncerty se konají v sobotu.

Beethovenův festival
Další festival právě končí v Teplicích, a sice hudební festival Ludwiga van Beethovena. Závěrečný koncert zazní ve čtvrtek 24. června od 19,00 hodin v DK Teplice. Na klavír se představí solista Vovka Ashkenazy, diriguje Charles Olivieri-Munroe. V programu jsou díla Dvořáka a Mozzart a také zazní Beethovenova Osudová.

Jako ve Woodstocku
V Koštanech na Teplicku, před zdejší Sokolovnou, se v sobotu 26. června koná rockový festival. Diváků tam zřejmě bude o trochu méně než ve Woodstocku a možná nepřijede ani Jimi Hendrix, těšit se ale můžete na místní kapely Hlahol, Bluerocket, Lucie Košťany, Grog, Tennesee, My Satori. Začíná se v šest večer, připraveno je grilování a na závěr ohňostroj.

Industruální festival
Neobvyklý název má již čtvrtý ročník festivalu tvrdé, pořadatelé ji označují za „železitou“, hudby. Začátek je 26. června v 19,30 hodin v unikátním prostoru barokního kostela svatého Ignáce v Chomutově.  Uslyšíte Vladimíra Hirsche, Tábor Radosti, Kaspar von Urbach, Bird build nests undergroud. Afterparty se koná v prostoru Švermák za pizzerií Rigolleto na nám. 1. máje.

Knoflíková válka
Knoflíková válka - Letní letecká bitva je název sportovní exhibice ve skocích do vody. Akce se zúčastní také stálí jezdci z Klínoveckého snowparku a bikeparku. Akce se koná 26. června na Kamencovém jezeře v Chomutově. Více informací hledejte na http://war.exebikes.com. Tentýž den, tedy 26.června spouští na Klínovci letní provoz. V provozu budou sedačkové lanové dráhy Dámská i Jáchymov.

Memoriál na horských kolech
Další sportovní podnik se koná na Bouřňáku v Mikulově v Krušných horách. MTB závod se koná v sobotu 26. června. Pro závoníky jsou připraveny dvě trasy – jedna měří 72 km a má převýšení 1 700 m, kratší 40 km s převýšením 820 m. Prezentace je v areál SC Bouřňák v pátek 25. 6. od 16,00 do 19,00 a v sobotu od 7,00 do 8,00 hodin, u dětských kategorií do 9,00 hodin. Start je v 9,30 hodin na centrálním parkovišti v Mikulově, o půl hodiny později startují závodníci na kratší trati a v 10,30 hodin dětské kategorie.

Keramické trhy
Tradiční prodejní trhy s ukázkami originální autorské tvorby keramiků z celé ČR pořádá Zámek Ploskovice na Litoměřicku v sobotu 26. června od 9,00 do 16,00 hodin. Připraven bude doprovodný program pro děti i dospělé,

Mstišovská pouť
Od soboty do neděle s koná v Mstišově na Teplicku pouť. Kromě oblíbených dětských atrakcí a stánků se můžete těšit i na divadlo a hudbu. V sobotu ve 14,00 hodin vystoupí Panoptikum Maxe Fische, v 16,00 hodin zahraje Orchestr Golem a v 18,00 hodin zpěvák Josef Laufr. O půlnoci bude ohňostroj.  V neděli si můžete ve 14,00 hodin vyslechnout koncert Druhé trávy s Robertem Křesťanem a Pavlem Bobkem a po nich vystoupí bluegrassová skupina COP.

Pohádky trochu jinak
V neděli 27. června od 16 hodin bude na velkém podiu ve Františkánských zahradách v Kadani uvedena pohádka z názvem Čínská hedvábná legenda. Zahraje divadlo Studna.
Zámek Červený hrádek u Jirkova pořádá 27. června od 14,00 hodin Hledání ztracené princezny - netradiční prohlídky zámku doprovázené pohádkovými bytostmi.

Loučení se školou
Centrum volného času v Mostě připravilo v pátek 25. června od 16,00 hodin pro  děti zábavné odpoledne. Na zahradě CVČ mohou oslavit konec školního roku a začátek prázdnin. Čeká  je diskotéka, soutěžení a opékání buřtů.
Paraplíčko, pá, pá je název závěrečné akademie zájmových útvarů, vystoupení zpěvačky a herečky Inky Rybářové, které pořádá DDM Paraplíčko v Jirkově. Součástí akce je pokus o rekord "Přijď do Paraplíčka s paraplíčkem." Jedná se o rekord o největší počet deštníků na zahradě DDM. Začátek v pátek 25. června v 16,00 hodin.
Prázdniny budou v sobotu 26. června vítat také jirkovští hasiči. Tedy ti asi žádné prázdniny nemají, ale přivítat je tam s nimi mohou děti. Akce v areálu hasičské zbrojnice v Jirkově začíná v 9,00 hodin. Děti uvidí zásah koněspřežnou i moderní motorovou stříkačkou, vyprošťování osob, a také ukázky práce policie. V 17,00 hodin se pak koná hudební zábava se skupinou Úlet.

Romeo a Julie na zámku
V sobotu 26. června v devět hodin večer můžete shlédnout známý milostný příběh Romeo a Julie. Noční baletní představení připravili žákci chomutovské ZUŠ na nádvoří zámku Červený Hrádek u Jirkova.

Dny otevřených dveří v depu
Dny otevřených dveří v běžně veřejnosti nepřístupných prostorách depozitáře Národního technického muzea v Chomutově se koná od 24. června. V rotundách bývalého chomutovského depa jsou deponovány historická železniční vozidla od parní až po elektrickou trakci, včetně osobních i nákladních vozů. Více o akci i o otevírací době se dočtete v dnešním článku v rubrice Volný čas.

Výlet posledním kuřákem
Od prvního července je konec s kuřáckými vozy na trasách Českých drah. Patříte-li mezi vášnivé kuřáky a milovníky železnice zároveň, vydejte se na Rozloučení s kuřáckými vozy. Historicky poslední kuřácký vůz, navíc v soupravě historického vlaku, bude vypraven v severních Čechách v sobotu 26. června. Vlak odjíždí v 9,39 z Lovosic, přes Ústí nad Labem pokračuje do Děčína přes Telnici do Bohosudova, kde má čtyřhodinovou zastávku. Tu můžete využít třeba k výlet na Komáří Vížku. Poté pokračuje do Oldřichova a Teplic a přes Ústí nad Labem zpět do Lovosic. Jízdní řád najdete zde.

Koncerty
V pátek večer koncertuje v areálu Loučky v Litvínově skupina Kryštof. Začátek je v 19,00 hodin, vstupenky stojí 260 Kč.
Ve stejný den můžete slyšet v Jazz klubu v Teplicích Tonyho Ducháčka a skupinu Garage.
Ve středu 30. června ve 20,00 hodin koncertuje v chomutovském letním kině Marie Rottrová, vstupné je 350 Kč.
Město Krupka pořádá v neděli 27. června v 16,30 hodin v kostele sv. Anny v Krupce na Libušíně koncert duchovní hudby věnovaný 190. výročí narození hudebního skladatele, řídícího učitele a regenschoriho městského kostela v Krupce, Josefa Klobautschnika (1820-1886). Účinkovat zde bude pěvecký sbor Kantorei Frauenstein-Burkersdorf (SRN) a hosté.
V pátek 25. června od 18,00 hodin na nádvoří zámku v Klášterci nad Ohří proběhne první letošní Večer pod lampióny. K tanci a poslechu hraje skupina Tomáše Bartáka Hnedle vedle.
V sobotu 26. června od 14,00 hodin se pak uskuteční na nádvoří tohoto zámku koncert dechového orchestru ZUŠ v Klášterci nad Ohří Chorchestr pod vedením Viliama Béreše.

Festival Závislý zubr
Jak už název trochu napovídá, koná se festival v Zubrnicích na Ústecku, a to od 25. do 27. června. Program začíná v pátek vernisáží výstavy Karla Konopky, Jany Ulehlové a hostů v areálu skanzenu a koncertem v hospodě U Pernekrů. Na sobotní dopoledne jsou připraveny pohádky, odpoledne můžete slyšet třeba sbor Ma-Ma  nebo skupiny Hanny v kostele sv. Maří Magdaleny, další koncerty se kkonají na nádraží nebo v kavárně ve skanzenu. Večer pak pokračují koncerty U Pernekrů. Festival doplní dílny, výstavy a různá překvapení.

Výstavy
Výstavní síň Fakulty umění a designu ústecké univerzity v Dubí otevřela minulý víkend novou výstavu Jindry Vikové – Odkazy a návraty. Nabízí retrospektivní pohled, ale hlavně díla, která nejsou tak charakteristická a známá. Mimo jiné také miniaturní a detailní předměty, které ještě nikdy nebyly vystaveny a veřejnosti představeny. Část výstavy poodkryje zvláštní a jedinečnou techniku - technologii fotogramů. Otevřeno je do 9. července, od pondělí do čtvrtka po telefonické domluvě na č. 417 571 931.
Na Horním Hradě u Stráže nad Ohří se koná 26. června odpoledne vernisáž výstavy fotografií Plavby po Jadranu. Fotografie známých míst, ale i lokalit, které v průvodcích nenajde, byly pořizovány nejčastěji z paluby krásných lodí nebo při cyklovýletech. Autory fotografií jsou organizátoři a účastníci plaveb tradičními jachtami po Jaderském moři. Výstavu si můžete prohlédnout na hradě po celou letní sezónu.
Galerie výtvarného umění v Mostě pořádá zahájení výstavy obrazů Jakuba Špaňhela Průniky - Intersections 2000—2010. Vernisáž se koná ve čtvrtek 24. června v 18,30 hodin v suterénním výstavním sále děkanského chrámu Nanebevzetí Panny Marie v Mostě. Otevřeno denně, mimo pondělí od 9,30 do 18,00 hodin, potrvá do 3. října.
Regionální muzeum v Teplicích zve na vernisáž výstavy výsledků 10. Mezinárodního sympozia malby na porcelán Tradice a možnosti, která se uskuteční v pátek 25. 6. v 15,00 hodin v jízdárně teplického zámku.