e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V litvínovském zámku se dají do pohybu obrazy z 18. století

publikováno: 23.5.2018, kategorie: Památky, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Křtem knihy zakončí Partnerský spolek Litvínov svůj přeshraniční projekt Zaniklé textilnictví v Krušných horách. Stane se tak v litvínovském zámku Valdštejnů ve středu 30. května. Návštěvníci přitom poprvé uvidí „rozhýbanou“ manufakturu na výrobu sukna.

„Moderní technologie nám umožnily rozpohybovat unikátní grafické listy z roku 1728, které znázorňují výrobní proces v textilní manufaktuře v Litvínově a které jsou vystavené v litvínovském zámku,“ vysvětluje ředitelka Partnerského spolku Litvínov Marie Svačinová. Animace bude doplněná textem, který práci v textilce dovysvětlí, a návštěvníci tak budou moci procházet celou manufakturou.

litvinov_zamek_krajky_2.jpgPoprvé se tento unikát návštěvníkům představí 30. května v 18,00 hodin při křtu publikace Toulky za textilnictvím v Krušnohoří s podtitulem Průvodce po objektech zaniklé i přetrvávající výroby textilu. Brožura je vyvrcholením společného česko-německého projektu, který připravil Partnerský spolek společně s Českojiřetínským spolkem - spolkem pro oživení Krušnohoří, městem Oederan a jeho městským muzeem Tkalcovna. Litvínovský Partnerský spolek se přitom textilní tvorbě i její historii věnuje dlouhodobě. Cílem současného projektu bylo zmapovat zaniklé i dosud existující textilky v Krušnohoří. „Vybrali jsme jako partnera Oederan, který má velmi podobný osud jako Litvínov. I zde už zůstala jen jediná textilní fabrika,“ říká Marie Svačinová.

Součástí projektu, financovaného z Fondu malých projektů Euroregionu Krušnohoří, byla například výstava krajkářské tvorby, otevřená v prosinci loňského roku v litvínovském zámku. „Obdiv získávaly nejen krajky, ale i historický nábytek, zapůjčený z muzeí v Mostě a Chomutově. Zcela unikátní pak bylo vystavení 2700 krajkových čtverců, které vznikly u příležitosti 20. výročí oederanské textilky. Paličkářky a krajkářky z celé Evropy poslaly své práce, které se teď s úspěchem vystavují. Mezi nimi bylo mnoho prací z Krušných hor, ať už členek našeho spolku, kde působí Klub krajkářek Herdulky, nebo Klubu šité krajky při Oblastním muzeu v Chomutově. V příštím roce bychom chtěli výstavu přesunout do Vamberku.“ Kromě toho se letos v Litvínově a v Nové Vsi v Krušných horách uskutečnilo sedmé mezinárodní paličkářské sympozium, na němž se sešly paličkářky z Česka i Německa. V Litvínově se také konal textilní workshop, na nějž dorazili zájemci z Oederanu a jehož součástí byla prohlídka zámku a dílny pro děti, které vyráběly textilní hračky.

Kromě křtu 30. května chystá Partnerský spolek Litvínov na následující sobotu 2. června noční kostýmované prohlídky zámku Valdštejnů, které obohatí výstupy skupiny barokního tance.

P.I.

loga_eu.jpg