e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 25. až 27. května

publikováno: 23.5.2018, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Poslední květnový víkend bude nabitý akcemi jako zatím žádný jiný v tomto roce. Rozhodnout se bude těžké: nabízíme zahájení lázeňské v Teplicích či den dětí v technickém muzeu, tři muzejní noci, slavnosti stepí, rytířské slavnosti, noc kostelů, tři hudebními festivaly, jednu operu pod širým nebem a mnoho dalšího... V PÁTEK jsme přidali NOVÉ TIPY.

Den dětí v technickém muzeu
Destinační agentura Krušné hory se letos spojila s Podkrušnohorským technickým muzeem a společně pořádá Zahájení turistické sezóny a oslavy dětského dne. Slavnost se bude konat v areálu muzea v Kopistech v sobotu 26. května dopoledne. Více o programu se dočtete v článku Krušné hory zahájí sezónu v technickém muzeu

Zahájení sezóny ve Strupčicích
Ve Strupčicích na Chomutovsku zahájí letní sezónu sportovního areálu 26. května. Od 17,30 hodin je připraveno pásmo pro děti a od 19,30 hodin večerní program s tanečním vystoupením, slavnostním odemčením bazénu, od půl jedenácté bude hrát Beatles revival a o půlnoci slavnostní ohňostroj. Vstupné 130 Kč, pro děti zdarma.

Zahájení lázeňské sezóny
Poslední květnový víkend bude patřit největší teplické kulturní akci - Zahájení lázeňské sezóny v Teplicích. I letos to bude hlavně velká smršť hudebních vystoupení mnoha žánrů. Kdo zahraje? Třeba Support Lesbiens, Viktor Dyk, Vypsaná Fixa, No Name, Děda Mládek Illegal Band, speciální koncert chystá i Severočeská filharmonie Teplice. Podrobný program najdete v článku Kdo zahraje na zahájení lázeňské sezóny?
Pestrý program chystá také teplický zámek, který během víkendu pořádá muzejní noc, noc kostelů a fler jarmark. Vše o programu muzea najdete zde

Milování v přírodě
Muzeum města Ústí nad Labem pořádá v pátek 25. května od 17 do 21 hodin muzejní noc. Jejím stěžejním tématem je expozice Milování v přírodě aneb Z intimního života zvířat. V jejím rámci můžete slyšet například povídání herpetologa Martina Vlčka o ještěrce zelené, kriticky ohroženém druhu Českého středohoří. 

Slavnosti stepí
Velké slavnosti se konají v Rané na Lounsku v sobotu 26. května od 10 do 17 hodin. Stepím a jejich obyvatelům je určen již 7. ročník oblíbené akce mezi sysly! Čeká vás přírodovědná stezka s hádankami a úkoly pro celé rodiny, jízdy na koni, živá zvířátka, muzika a další. Z Loun bude zajištěna kyvadlová doprava, také z železniční zastávky Bělušice. Podrobnosti v článku Vrch Raná oslaví sedmý ročník Slavností stepí.

Rytířské slavnosti
V zámecké zahradě na Stekníku u Žatce se budou 26. května konat rytířské slavnosti. Součástí programu budou nejen souboje a rytířská klání na koních, ale také ukázky práce s koňmi, sokolník, dobové stánky a hry pro děti včetně dětského turnaje na ponících. Večer nakonec slavnostně ukončí ohňostroj. Program bude probíhat od 10. dopoledne do 10. večer.

Festival Otevřeno
V sobotu 26. května začne v Chomutově multižánrový festival Otevřeno, jehož program bude rozprostřen do několika dnů až do 8. června. Patnáctý ročník festivalu začíná v 15,00 hodin hudebním festivalem v Hřebíkárně, kde zahraje třeba Znouzectnost, Volant a další. V červnu pak budou probíhat divadelní představení v Městském divadle a na náměstí 1. máje, vše zakončí další hudební produkce 8. června. Podrobnosti připravujeme.

Beethovenův festival
V Teplicích začíná ve čtvrtek další ročník Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena. Jeho tradiční zastávkou je také zámek Nový Hrad v Jimlíně. Komorní koncert tam zpestří sobotní odpoledne 26. května. Celé festivalové dění můžete sledovat ve Speciálu magazínu www.e-region.cz Beethovenův festival Teplice.

Putování
Putování 2018 aneb Korzování jako za starých dobrých časů je další ročník oblíbené akce nejen pro rodiny s dětmi v Žatci, ve kterém můžete letos zavzpomínat, jak se žilo v Žatci na počátku 20. století. Chybět nebudou ani zábavné úkoly pro děti i dospělé. Začátek je v sobotu 26. května ve 14,00  hodin na náměstí Svobody. Vstupné 10 korun, v kostýmu zdarma. Doprovodný program zahrnuje jízdy kočárem a promenádní vystoupení skupiny Tabasker před klubem Budík.

Noc kostelů
V pátek 25. května večer se otevřou kostely a kaple po celé republice, aby přivítali návštěvníky. Vybrali jsme pro vás zajímavé programy v regionu Mostecka, Lounska, Teplicka a Chomutovska, které najdete zde. V článku najdete množství koncertů, komentovaných prohlídek, ale třeba také soutěže pro děti nebo letní kino s filmem z roku 1929.

Nabucco v letním kině
Opera pod širým nebem Nabucco v podání Severočeského divadla Ústí nad Labem se bude hrát v Žatci v letním kině 26. května. Samotné představení začíná ve 20,30 hodin, ale pro návštěvníky je ale připravený program už od odpoledne. Do 18,00 hodin je se vstupenkou na operu zdarma vstup na radniční věž, do Chmelařského muzea, na Chmelový maják a mohou zdarma ochutnat pivo Nabucco uvařené k této příležitosti v Chrámu Chmele a Piva. Přímo v amfiteátru doplní jedinečný kulturní zážitek občerstvení, v prodeji budou podsedáky a pláštěnky. Opera se uskuteční za téměř každého počasí. Vstupenky stojí 450 a 500 Kč, stále jsou v prodeji. Na fotografiii představení Severočeského divadla.

Muzejní noc a oslava 100 let republiky
O tomto víkendu oslaví město Most 100. výročí založení Československa i další výročí, končící osmičkou. Program začne v pátek 25. května III. mosteckou muzejní nocí na téma Osudové osmičky a v sobotu se pak bude konat velká oslava u děkanského kostela, která vyvrcholí bitvou o Most. Podrobný program akcí najdete v našem Speciálu Historické osmičky.

700 let obce Vlčí
Vlčí u Chlumčan na Lounsku oslaví v sobotu 26. května 700 let své historie. Program začíná v 10,00 hodin slavnostní výsadbou lip a svěcením zvonů pro kapli sv. Václava. V hudebním programu vystoupí Oharka, Tam Tam Batacuda, Brass Band Rakovník, Traxas + speciální host K.G., celým dnem provází moderátor Zdeněk Lukesle. Kromě toho uvidíte divadelní představení Jitřenky Žatec, rytířskou skupinu Armiger, děti čekají soutěže, kolotoče a skákací hrad.

Sraz veteránů
V Cítolibech na Lounsku se sejdou v sobotu 26. května milovníci historických aut. Setkání začíná v 8,00 hodin, po celé dopoledne si můžete prohlédnout auta v Cítolibech, odkud poté vyrazí na spanilou jízdu na letiště Charvátce. Od 15,00 hodin bude v Dělnickém domě a zahradě probíhat doprovodný program – soutěže pro děti i dospělé, ukázky modelářů. Od 18,00 hodin bude na sále hrát živá hudba.

Kyselské slavnosti
V Kyselce na Karlovarsku se konají v sobotu 26. května městské slavnosti. Od 11,00 hodin bude probíhat kulturní program v parku, v kině můžete vidět až do 17. hodiny dokumenty o Kyselce a pohádky pro děti. V 11,00 a 15,00 hodin můžete přijít na komentovanou prohlídku obnovovaného parku bývalých lázní (sraz u vlakového nástupiště). Projet se také můžete po řece na lodičkách, otevřeny budou historické stánky. Po celý den bude vstup do Mattoniho muzea zdarma, projít si můžete nově vybudovanou Mattoniho stezku. Z Chomutova pojede do Kyselky historický vlak, odjezd z Chomutova v 10,13 hodin, Kadaň-Prunéřov 10,25 a Klášterec 10,34 hodin. Zpět se vlak vrací v půl páté.

Antikotel
Lounský areál Stromovka hostí o víkendu 25. a 26. května festival Antikotel, který nabídne přehlídku regionálních kapel. Čekají vás více než dvě desítky kapel mezi nimi například Paralet, Furt Rovně, The Blueberries, Do Řady a další. Připraven i je bohatý doprovodný program pro celou rodinu – cestopisné přednášky, projekce, výtvarná dílna, body painting, fire show a další. V sobotu 26. 5.od 10,00 do 14,00 hodin bude probíhat Antikotlík - doprovodný program festivalu zaměřený na dětské publikum s divadlem, hudební a výtvarnou dílnou, školou parkouru, školou žonglování a další. Vstupné  je 79 Kč/den.

Nové hřiště
V Žatci se v sobotu 26. května otevře nové workoutové hřiště. Slavnostní otevření se uskuteční v 15,00 hodin poblíž zimoviště u řeky Ohře.

Žehnání motorkářům
V Krupce se v neděli 27. května dočkají požehnání šťastné cesty motorkáři. Sraz účastníků je od 8,15 do 8,45 hodin před bazilikou Panny Marie Sedmibolestné v Bohosudově. Za příznivého počasí je v plánu tradiční jízda do Mariánských Radčic s možností prohlídky poutního místa a občerstvení. 

Fíkův vlak
Velký historický vlak Maxipsa Fíka vyrazí na trať z Chomutova a Kadaně do Kadaňského Rohozce v sobotu 26. května. Ve vlaku pojede pravý maxipes a v Kadaňském Rohozci pak bude připravena zábava pro děti a občerstvení. Pohádkové bytosti mezi cestujícími jsou vítány. Vlak odjíždí ve 12,55 hodin z Chomutova, ve 13,25 z Kadaně, zpět se vrací v 15,50 hodin.

Dětský den
Na hradě Hněvín v Mostě se v neděli 27. května koná dětský den, a to od 10,30 do 13,30 hodin. Program připravuje baby-cafe a děti čekají dílničky, úkoly a soutěže.

Parohy
V Oblastním muzeu v Mostě si můžete tento víkend prohlédnout chovatelskou přehlídku trofejí zvěře, ulovené na Mostecku v loňském roce. Přehlídka je přístupná veřejnosti v sobotu 26. května od 12,00 do 18,00 hodin a neděli od 10,00 do 17,00 hodin.

Doupovský jarmark
V Meditační zahradě v Podbořanech se bude v sobotu 26. května konat Doupovský jarmark na oslavu 100 let Československa. Představí se Divadlo Kapsa, Divadlo PLP, harmonikář, bude k dispozici fotoateliér. A samozřejmě prodejní stánky s regionálními specialitami i dekoračními předměty. Vstupné je 10 Kčs.

Barevný region
V Ústí nad Labem se v pátek 25. května od 14,00 do 18,00 hodin představí národnostní menšiny žijící v kraji. Akce se koná na Lidickém náměstí, uvidíte folklór, ochutnáte cizokrajná jídla.

Prohlídka parku
V neděli 27. května ve 14,00 hodin můžete vyrazit na komentovanou prohlídku zámeckého parkuv Klášterci nad Ohří. Dozvíte se něco historii i zajímavosti o zdejších dřevinách a rostlinách. Sraz je u kašny na zámku, vstupné 30 Kč (do 12 let zdarma), rezervace v infocentru, tel. 474 359 687.

Od baroka po pop-music
Repertoár od baroka po pop-music představí posluchačům v pátek 25. května Jiří Stivín a dámské kvarteto Beladona. Koncert začíná v kině Postoloprty v pátek 25. května od 19,00 hodin. Vstupné 170 Kč, děti a důchodci 100 Kč.