e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Beethovenův festival Teplice: Festival se rozjíždí po kraji

publikováno: 23.5.2018, kategorie: Hudba, autor: Magdaléna Jenčíková

Sdílet: facebook twitter google+

Zámek Nový Hrad v Jimlíně na Lounsku bude první mimoteplickou zastávkou letošního ročníku Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena. Sobotní odpoledne na zámku zpestří komorní hudební uskupení North Czech Capella s houslistkou Markétou Janouškovou. Koncert začíná 26. května v 16,00 hodin.

hflvb_north_czech_capella.jpgUskupení North Czech Capella vzniklo ze skupiny přátel na půdě Severočeské filharmonie Teplice v roce 2015. Jednotliví hráči jsou členy českých i zahraničních filharmonií a symfonických orchestrů a taktéž uznávanými pedagogy. Soubor žánrově pokrývá široké spektrum od baroka přes folklor až po současnou hudbu. V plném obsazení soubor pravidelně účinkuje v abonentních řadách Severočeské filharmonie Teplice. Posledním takovým počinem byl program skladeb barokních mistrů v sezóně 2017 a lednu 2018 provedení Čtvero ročních období Astora Piazzoly. To také uslyší posluchači v druhé části zámeckého koncertu. V té první pak zazní díla Johanna Sebastiana Bacha a Zdeňka Lukáše.

Jako sólistka se posluchačům představí česká houslistka, působící především v zahraničí Markéta Janoušková. Díky mnoha oceněním na soutěžích a úspěšným sólovým vystoupením na českých a mezinárodních festivalech je vyhledávanou sólistkou a komorní hráčkou. Působí jako členka Páleníčkova klavírního tria, komorního uskupení La Rêverie, komorního projektu Goldbergovských variací pod záštitou Maltské filharmonie, vedoucí členka Hulacourt Chamber Soloist, rezidenční umělec d’Accord Klassikfestival a jako sólistka vlastního projektu FolkloreClassic, v jehož rámci spolupracuje s cimbálovou

muzikou. Žije v Berlíně. Markétě byl věnován jeden z dílů populárního dokumentárního seriálu Nehasit, hořím! a byla jedním z protagonistů dokumentu Učedníci hudby francouzského režiséra R. Dindoa. Pro svůj poslední film Vlk z královských Vinohrad si ji pro provedení Bachovy Ciaconny osobně vybral legendární režisér uměleckého filmu Jan Němec.

Vstupenky na koncert stojí 120 Kč, zlevněné 60 Kč a budou k dispozici přímo před zahájením koncertu.