e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Ústecký kraj plánuje vytvořit 480 nových pracovních míst

publikováno: 23.5.2012, kategorie: Zajímavosti, autor: Zdeněk Rytíř

Sdílet: facebook twitter google+

V rámci svých příspěvkových organizací plánuje Ústecký kraj vytvořit 480 nových pracovních míst. Jde o první konkrétní krok vycházející z Ústeckého programu zaměstnanosti 2020, který si klade za cíl snížit míru nezaměstnanosti v Ústeckém kraji na republikový průměr. Financování pracovních míst se plánuje v rámci státní aktivní politiky zaměstnanosti a projektů ESF.

Ústecký kraj včetně svých příspěvkových organizací je největším zaměstnavatelem v regionu a dává práci téměř 20 tisícům lidí. „Je potřeba hledat a využívat všechny možnosti, jak lidem umožnit pracovat na místech, kde je to potřeba. Pokud se nám tento záměr podaří uskutečnit, bude to znamenat nejenom snížení nezaměstnanosti v našem kraji, ale také dáme ostatním návod, jak vytvořit nová pracovní místa. Navíc ušetříme státnímu rozpočtu téměř šest milionů korun ročně,“ uvedla Jana Vaňhová, hejtmanka Ústeckého kraje.

Při zpracování Ústeckého programu zaměstnanosti 2020 získal kraj reálné požadavky na zřízení pracovních míst v příspěvkových organizacích, jichž je zřizovatelem. Celkem své požadavky předložilo 20 organizací z oblasti sociální a zdravotní (představa více než 70 míst), 85 škol a školských zařízení (více než 380 míst) a 10 organizací z oblasti kultury (přibližně 20 míst). Jedná se například o profese jako sociální pracovník, rehabilitační pracovník, údržbář, pečovatel, fyzioterapeut, zahradník, asistent pedagoga, lektor, domovník, vrátný, řemeslné obory, uklízeč a různé pomocné profese. Ve většině se jedná o dlouhodobá pracovní místa, nikoli o sezónní práce.