e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Sbírka na HitHit: poMOSTe kulturní kavárně v centru Mostu

publikováno: 23.4.2021, kategorie: Zajímavosti, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Oblíbená kavárna všech generací i centrum setkávání a kultury, kde se konají koncerty, přednášky nebo výstavy - to je The Most Café. Před čtyřmi lety vznikla pod terasami mosteckého magistrátu, ale teď její existenci ohrožují vládní restrikce. Pomoci zachránit ji můžete sbírkou na portálu HitHit.

"Začalo to tenkrát, velmi impulzivně... když nám chybělo podobné místo, kde by se lidé potkávali třeba u dobré kávy nebo na koncertě, kde by vznikaly příběhy, přátelství a vzpomínky... dodělalo se to takříkajíc samo, přesně tak, jak mělo...," vzpomíná na začátky majitelka Klára Smrčková. Od té doby se kavárna stala jedním z center společenského života v Mostě. Sloužila nejen jako kavárna, ale konaly se v ní výstavy, dobročinné sbírky, koncerty nebo přednášky. Okolo této kavárny také vznikl projekt rodinného festivalu Recykult.

S loňským krátkým nadechnutím vloni v létě je kavárna téměř rok zavřená a protivládní koronavirová opatření na ni silně dopadají. Těžila vždy z faktu, že šlo o místo setkávání - a to se z výdejního okénka zprostředkovat nedá. Cílem sbírky na portálu HitHit je proto udržet existenci kavárny do lepších časů. Do konce zbývá ještě dvacet dnů a zatím sbírku podpořilo šest desítek lidí. Přispět můžete jen tak, malou částkou bez odměny. Nebo si můžete za svůj příspěvek vybrat odměnu - voucher na konzumaci, hrneček s logem, můžete strávit den za barem nebo mít v kavárně vlastní židli.

Foto: Z fotografického projektu Nekonečnem Daniela Šeinera.