e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Karlovy Vary zahájí lázeňskou sezónu první květnový víkend

publikováno: 23.4.2018, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Bohatý program na celý víkend od 4. do 6. května chystají Karlovy Vary, které tak odstartují novou lázeňskou sezónu. I v tomto městě budou připomínat výročí vzniku Československa, ale chybět nemůže ani zakladatel města císař Karel IV.

Zahajovaná lázeňská sezóna má pořadové číslo 661. Páteční den bude zasvěcen výročí republiky, sobotní část programu bude věnována tradičním rituálům startu sezóny v Karlových Varech, jako je svěcení pramenů papežským nunciem, slavnostní mše a průvod družiny Karla IV. městem. Chcete-li užít celý víkendový program, kvalitní ubytování i lázeňské služby najdete na webu www.spa.cz.

Již v pátek 4. května v 16,30 hodin dojde na slavnostní předání pískové jezdecké sochy T. G. M. na Mlýnské kolonádě. Letošní novinkou je netradiční večerní prohlídka městem v podání Pouličního divadla Viktora Braunreitra, zaměřená na známé karlovarské značky. Vychází v 19,00 hodin od Císařských lázní. V Karlovarském městském divadle se od 19,30 hodin koná slavnostní večer. Od deseti hodin do půlnoci můžete sledovat světelnou show u Mlýnské kolonády, podle pořadatelů půjde tentokrát o malování světlem na luminiscenční plátno.

Žehnání pramenů na Mlýnské kolonádě je naplánováno na sobotu 5. května od 10,00 hodin. Ve tři hodiny odpoledne půjde od letního kina do Smetanových sadů průvod českého krále a římského císaře Karla IV., zakladatele města. Ve Dvořákových sadech pak můžete mezi 15. a 18. hodinou potkat řadu osobností, které výrazně ovlivnily historii města, třeba pány Mosera nebo Bechera.

Celý víkend bude ve Smetanových sadech probíhat řemeslný jarmark, tvořivé dílny pro děti a na kolonádách, v parcích a na pěších zónách se představí čeští a regionální umělci. Oslavy budou provázet Jarní porcelánové slavnosti před Grandhotelem Pupp, které pořádá společnost Thun 1794. V sobotu se navíc před Thermalem uskuteční také již tradiční Food Festival Karlovy Vary (od 11,30 do 16,00 hodin), jehož součástí je běh číšníků jako odkaz na slavný film Vrchní, prchni.

Foto: Infocentrum města Karlovy Vary.

Článek obsahuje P.I.