e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Sezónu přenosů zakončí Sedlák kavalír a Komedianti

publikováno: 23.4.2015, kategorie: Hudba, autor: Zuzana Raušová

Sdílet: facebook twitter google+

Po 45 letech uvádí Metropolitní opera novou inscenaci světově oblíbeného dvojprogramu Sedlák kavalír / Komedianti. Závěrečný kus deváté sezóny přenosů z Met uvidí diváci ve dvou tisícovkách kin v 70 zemích po celém světě, včetně 27 českých kin už tuto sobotu 25. dubna od 18,15 hodin. Přenos nabídne žatecké divadlo a kino Květen Teplice.

Režie děl dvou italských skladatelů Pietra Mascagniho a Ruggiera Leoncavalla se ujal známý nonkonformní skotský režisér David McVicar. Titulní tenorové role, svůdníka Turidda i klauna Cania, v Met poprvé ztvární operní hvězda Marcelo Álvarez.

Opery Sedlák kavalír a Komedianti jsou si souzeny už od konce 19. století. V roce 1893, tedy krátce po svém vzniku, je poprvé pospolu zinscenovala právě Metropolitní opera v New Yorku. Od té doby jsou prakticky nerozlučné a jsou světově nejoblíbenějším operním dvojprogramem.

„Nová produkce Met poskytuje v režii Davida McVicara nádherný, rafinovaně současný pohled na tyto dvě veristické klasiky. Režie je velice pečlivá, sbory přesné a orchestr pod taktovkou Fabia Luisiho zní prostě skvěle,“ oslavoval premiéru ze 14. dubna letošního roku Wall Street Journal.

David McVicar se zapsal do povědomí fanoušků Met hned svým debutem v roce 2009, kdy s úspěchem zinscenoval Verdiho Trubadúra. Diváci přenosů z Met měli možnost vidět toto nastudování, v němž se role Manrica ujal právě Marcelo Álvarez, v roce 2011 a v novém obsazení ho uvidí na úvod 10. jubilejní sezóny letos v říjnu. McVicarova inscenace naposledy uzavírala sezónu v roce 2013 s divácky populárním a kritiky oceňovaným zpracováním Händelovy barokní klasiky Julius Caesar.

McVicarův neotřelý přístup ocení diváci hlavně v Komediantech, které zasadil do prostředí nevábného odpočívadla pro kamiony ve 40. letech minulého století. Estrádní atmosféru slavného příběhu o žárlivosti pak dovedl k dokonalosti výtvarník scény Rae Smith.

Jedním z lákadel na sobotní přenos je bezesporu zkušený argentinský pěvec Marcelo Álvarez, který je jedním z nejpopulárnějších současných tenorů. V Met se objevil už ve dvanácti rolích ve více než stovce představení, mimo Trubadúra to byl například Cavaradossi v Pucciniho Tosce.

"Zpěv Marcela Álvareze je nejvášnivější a nejvýraznější, jaký jsem od něho na jevišti Met slyšel," vychválil Anthony Tommasini z prestižních New York Times pěvcův výkon v novinkovém dvojprogramu. V rolích nešťastných hrdinek se v sobotu představí Eva-Maria Westbroek (Santuzza) a Patricia Racette (Nedda).

Finálovým večerem provede „veselá vdova“ Susan Graham.

Program nové sezóny přenosů byl oznámen v únoru. Nechybí v něm čtyři nové inscenace a jedna Met premiéra, Donizettiho Roberto Devereux se Sondrou Radvanovsky a Elinou Garančou v hlavních rolích. Diváci se mohou těšit také na výroční bonus v podobě Mozartovy Kouzelné flétny, diváckého hitu, který byl vůbec první operou přenášenou živě v roce 2006 do kin.