e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Chemie umění, aneb Když pigmenty promluví

publikováno: 23.4.2015, kategorie: Vzdělávání, autor: Frederik Velinský

Sdílet: facebook twitter google+

Další přátelské setkání Café Nobel se koná ve čtvrtek 23. dubna od 17,00 hodin v Literární kavárně Fokus v kampusu ústecké univerzity. Vědecký dýchánek bude tentokrát okořeněn uměním, neboť se bude mluvit o chemických analýzách uměleckých děl.

Malířská díla – obrazy, nástěnné malby i polychromované plastiky – obsahují množství různorodých materiálů, jejichž znalost nám může objasnit nejen kdy, kde a kým bylo dílo vytvořeno, ale také jak bylo v pozdějších obdobích pozměněno, ať už zásahem lidské ruky nebo působením okolního prostředí. Moderní mikroanalytické metody výzkumu malířských děl představí Ing. Silvie Švarcová, Ph.D. z Akademické laboratoře materiálového průzkumu výtvarných děl (ALMA), společného pracoviště Ústavu anorganické chemie AVČR v Řeži a Akademie výtvarných umění v Praze. 

Literární kavárnu Fokus najdete v prostorách kampusu ústecké univerzity snadno – stačí jít asi 100 metrů rovně od závory u hlavního vchodu do univerzitního areálu v Pasteurově ulici (bývalý hlavní vchod do areálu nemocnice). Kavárna sídlí ve stejné budově jako univerzitní knihovna, v patře nad knihkupectvím. Na budově je velký nápis "Knihovna".