e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Fyzika v kuchyni i ve vesmíru

publikováno: 23.2.2017, kategorie: Vzdělávání, autor: Frederik Velinský

Sdílet: facebook twitter google+

Od mikrovlnky k velkému třesku - takovou cestu slibuje dnešní Café Nobel na teplické hvězdárně na Písečném vrchu. Dorazí fyzik, astrofyzik a úspěšný popularizátor vědy Petr Kulhánek. Tentokrát bude povídat o tom, že fyzikální jevy fungují stejně v našich domácnostech, jako v hlubinách vesmíru. Začátek 23. února v 18,00 hodin.

Další "přátelské setkání s vědou", které pořádá Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem a populárně vědecký magazín Českého rozhlasu Sever Planetárium, nese název O věcech neobyčejně obyčejných. 

Prof. RNDr. Petr Kulhánek, CSc. z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze nabídne sérii krátkých zamyšlení nad jevy, které dennodenně potkáváme a ani netušíme, jak hluboce souvisí s astronomií. Od šálku čaje se dostaneme až k Machovu principu a obyčejného zrcadla v koupelně se zeptáme, kdo je na světě nejkrásnější. Dozvíte se – nebo možná i nedozvíte – proč vůbec můžeme bruslit a lyžovat, jaká kouzla se dají dělat s obyčejnou vodní kapkou, co je to var a jak souvisí s astronomií. A od mikrovlnky dojdeme až k velkém třesku.

Místo doporučujeme rezervovat předem na adrese hap@hapteplice.cz. Rezervovaná místa je nutné obsadit nejpozději 15 minut před zahájením akce, jinak rezervace propadají a místa budou k dispozici pro další návštěvníky.