e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Vyprávění: Náš osudový Madagaskar

publikováno: 23.1.2013, kategorie: Výstavy, autor: Vladimír Vacula

Sdílet: facebook twitter google+

Dvě nezapomenutelné cesty podnikli Monika a Jirka Vackovi na tento unikátní ostrov v Indickém oceánu nedaleko afrického kontinentu. Při první návštěvě se téměř neznali a při druhé se naopak na ostrov vrátili již jako manželé. Vyprávět o tom budou v úterý 29. ledna od 16,00 hodin v kinosálu mostecké knihovny.

První poznání bylo s batůžky na zádech, druhé na jejich oblíbených kolech. Viděli jak známá turistická místa a národní parky, tak odlehlé oblasti, kam turista málokdy zavítá. Vyzkoušeli snad všechny možné způsoby dopravy po ostrově a setkali se s mnoha příjemnými Malgaši.

Madagaskar patří zatím vůbec k tomu nejlepšímu, co zatím poznali. Majestátné baobaby, lemuři, chameleoni a hlavně užasní lidé – Malgaši. Ne nadarmo je tento ostrov nazýván jako osmý světadíl.

Madagaskar je 4. největší ostrov na světě. Nyní ho odděluje od kontinentální Afriky 400 km Mosambického průlivu, ale jeho flóra a fauna má s tou africkou jen málo společného.

Ostrov Madagaskar se od africké pevniny začal postupně odtrhávat ve druhohorách až třetihorách. Jeho povrch tvoří náhorní plošina zvolna se sklánějící k západu a příkře spadající na východ k úzkému pruhu pobřežní nížiny. Na severu se vypíná vulkanický masiv Tsaratanana nebo Maromokotro, který měří 2 876 m n. m. Pozůstatkem dřívější sopečné činnosti jsou dnešní kráterová jezírka a horká vřídla.