e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Linková autobusová doprava do obce Telnice

publikováno: 23.1.2010, kategorie: Zajímavosti, autor: Jakub Jeřábek

Sdílet: facebook twitter google+

V současné době je často diskutovaným tématem autobusové spojení do obce Telnice. V souvislosti s tím a s úvahami o roli Krajského úřadu Ústeckého kraje v této problematice uvádíme následující skutečnosti. Licence, která je nezbytným zákonným předpokladem k fungování linkové osobní autobusové dopravy, je na linku, resp. trasu linky, z Ústí nad Labem do Telnice, samozřejmě vydána.

Po několikaleté odmlce bylo od oficiálních změn jízdních řádů 13. 12. 2009 obnoveno i víkendové zajíždění až do zimního lyžařského areálu, a to třemi páry spojů ve čtyřhodinovém intervalu během dne (8:14, 12:14 a 16:14 z ÚL).

V současnosti zajišťuje dopravu společnost ČSAD Semily, a.s. Krajem odsouhlasená cena jízdného činí 24,- Kč plus 6,- Kč za zavazadlo (lyže) z výchozí zastávky v Ústí nad Labem až na konečnou. Cena se samozřejmě snižuje podle nástupní stanice. Naším cílem je, aby lyžaři a v létě cyklisté využívali tyto prodloužené spoje linky 451.

Závěrem je třeba zdůraznit, že se kraj nebrání konstruktivní diskusi ohledně změn jízdního řádu dnešní linky č. 592451. Odbor dopravy je schopen aktuálně reagovat v určitém časovém horizontu na požadavky cestujících lyžařů. Na druhou stranu je zřejmé, že existují určité správní lhůty a zákonné povinnosti, které neumožňují měnit podobu jízdního řádu ze dne na den. Stejně jsme limitováni finančními prostředky na objednávání spojů. Pokud by ale někdo měl silný zájem na dalších spojích (město Ústí nad Labem, obec Telnice či jiní), může o jejich vedení jednat s dopravcem. Ten by ale i tak musel splnit zákonné lhůty změny jízdního řádu.