e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Mostecké divadlo ukončí sezónu pohádkou

publikováno: 22.12.2017, kategorie: Divadlo a film, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Městské divadlo v Mostě představí letošní poslední inscenaci - v pátek 22. prosince uvede výpravnou hudební pohádku Kráska a zvíře, kterou na motivy klasické pohádky napsali Vlastimil Novák a George Agathonikiadis, který inscenaci pro mostecké divadlo také režíroval. Určena je podle autorů pro celou rodinu.

"Kráska a zvíře patří mezi světově nejznámější a v rozličných podobách také nejfrekventovanější pohádkové tituly. Příběh o manželovi s podobou zvířete se vypravoval po staletí. Nejčastěji se objevoval v Africe a v Asii, existuje verze v sanskrtu. Dnešní podobu vtiskly příběhu Madame de Villeneuve (1740) a později Jeanne-Marie Leprince de Beaumont (1756). Obě přitom čerpaly ze straších francouzských a antických variant – například z Perraulta či z Apuleiova zpracování mýtu o Érotovi a Psyché," vysvětluje dramaturg mostecké scény Michal Pětík. V českých divácích přetrává zejména adaptace Juraje Herze Panna a netvor z roku 1978. 

Autory mostecké adaptace jsou někdejší dlouholetý dramaturg a šéf činohry Městského divadla v Mostě Vlastimil Novák a filmový a televizní režisér George Agathonikiadis. Originální hudbu pro inscenaci složil Darek Krále, texty Víta Herzina. Kostýmy vytvořila Kateřina Hájková, scénu Petr Kastner, choreografii Jan Veselý. V inscenaci bude použita videoprojekce Martina Studeckého a George Agathonikiadise. Hlavní role ztvárnili Matyáš Procházka a Kristýna Štarhová.

Vyprodaná premiéra se koná v pátek 22. prosince a vyprodáno je i na první reprízu mezi svátky. Druhá repríza se koná 9. ledna 2018 v 17,00 hodin.